Vreme čitanja: oko 2 min.

Odalović: Deklaracija samita Brdo-Brioni spisak lepih želja, Kurti u Brisel dolazi samo da bi stvarao probleme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veljko Odalović smatra da poruka samita procesa Brdo-Brioni dosta neubedljiva

  • 1
Veljko Odalović Foto: ATA Images

Deklaraciju sa samita Brdo-Brioni gde je glavna tačka usvojene deklaracije prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU do 2030. predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović vidi samo kao lepu želju jer, kako ističe u Briselu nisu zainteresovani za proširenje, prenosi RTS.

Ne vidi da može doći do nekog pomaka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine budući da premijer privremenih institucija Aljbin Kurti nema nameru da rešava probleme.

Lideri zemalja učesnica samita procesa Brdo-Brioni, održanog u Skuplju, obavezali su se da će, potvrđujući svoju poziciju u vezi sa politikom proširenja EU i perspektivu za članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao najdirektnijeg doprinosa očuvanju mira i stabilnosti, intenzivirati strateški dijalog sa institucijama EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja EU i sprečiti zanemarivanje regiona.

Veljko Odalović smatra da poruka samita procesa Brdo-Brioni dosta neubedljiva.

"Ima razloga za osnovanu skepsu budući da proces evrointegracija traje dosta dugo. Do ispunjavanja lepih želja potrajaće mnogo zbog nezaintersovanosti EU za proširenje", navodi Odalović.

U Deklaraciji se poziva da se Zapadni Balkan priključi EU najkasnije do 2030. ali Odlaović smatra da ne postoji volja za rešavanjem otvorenih pitanja, da se za sedma godina reše problemi koji su stari nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, netipičnim standardima za proširenje koji su postavljeni pred Srbiju kroz Poglavlje 35, Beogradu je stavljena omča oko vrata porukom da u EU možemo samo sa priznanjem Prištine.

Ne očekuje da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak doneti rezultate naglašavajući da Zajednica srpskih opština još ne postoji ni u naznakama.

Kako navodi, predstavljanje akcionog plana za ZSO Priština je ismejala, sever Kosova je institucionalno okupiran gradonačelnicima Aljbina Kurtija, koji su dobili jedan odsto glasova na izborima.

"Kakva je to deeskalacija situacije na sveru KiM kada 50 specijalca upada u fabriku Lola u Zubinom Potoku?", dodaje Odalović.

Naglašava da se napadi na Srbe broje stotinama, na šta Brisel ne obraća pažnju niti spominje na sastancima.

"MTS je još jedina sijalica na KiM koja gori a koju Kurti želi da ugasi, policija sa dugim cevima i dalje upada u lokale Srba", kaže Odalović.

"Prištinski ministar lokalne samouprave predstavio je plan povlačenja albanskih gradonačenika koji ne može da se okonča do Nove godine. Kurti će nastaviti da radi po svome, i dalje neće biti robe iz centralne Srbije", kaže Veljko Odalović.

Smatra da Kurti dolazi u Brisel samo da pravi probleme. "Tekst Deklaracije o nestalim licima je usaglašen o čemu sada premijer privremenih institucija u Prištini ne želi da razgovara", naglašava Odalović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. septembar 2023 | 09:16

    BRISEL NAS NECE ALI ZATO HOCE VELIKU ALBANIJU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA