≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Brnabić: Nama odgovara mir i stabilnost, ali Kurti ne želi ni da izgovori dve reči – Briselski sporazum

Vreme čitanja: oko 4 min.

remijerka Ana Brnabić rekla je da će razgovori u Briselu koji bi trebalo da se održe u četvrtak biti teški

  • 29
ana brnabić Foto: Peđa Vučković

Uoči razgovora u Briselu između delegacija Beograda i Prištine, premijerka Ana Brnabić rekla je da će ti razgovori biti teški. I dalje nemamo Briselski sporazum i ZSO, Priština nema nameru da implementira dogovoreno, a Kurti ne želi da izgovori reči Briselski sporazum, kaže Ana Brnabić.

Premijerka kaže da najnoviji podaci pokazuju da je inflacija došla na 11,5 procenata, ali i da u ovom trenutku i plate i penzije rastu brže od inflacije.

Rekla je da će razgovori u Briselu koji bi trebalo da se održe u četvrtak biti teški.

"Zahvalnost predsedniku Vučiću što je preuzeo na sebe da vodi te razgovore, i oslobodio Vladu da može da se bavi drugim stvarima", navela je premijerka za RTS.

Prema njenim rečima, neophodna je implementacija Briselskog sporazuma i implementacija ZSO.

"I dalje nemamo Briselski sporazum i ZSO. Priština nema nameru da ga implementira, a Kurti ne želi da izgovori dve reči – Briselski sporazum", kaže Brnabićeva.

Istakla je da smo videli samo dodatnu eskalaciju.

"Narodu odgovara mir i stabilnost jer to omogućava da imamo prosperitet", kaže Brnabićeva.

Bolja cena za 20 proizvoda

Od sutra 20 proizvoda u prodavnicama će moći da se nađu sa oznakom "bolja cena".

"To je 20 osnovnih životnih namirnica, kako je to najavio i predsednik Vučić. I nakon toga dobili smo jedini odgovor naše opozicije. Jedina vrednost je srušiti Aleksandra Vučića. Čuli smo od njih napad na parizer, zbijanje šale na račun najsiromašnijih građana Republike Srbije“, kaže premijerka.

Na pitanje da li ima dovoljno novca u budžetu za najavljenu pomoć penzionerima od 20.000 dinara, kaže da "naravno da imamo novca" i da u ovom trenutku imamo suficit u budžetu.

Ističe da se jednokratnom finansijskom podrškom pomažu i majke sa decom, da bi dalje uticali na stopu ukupnog fertiliteta u Republici Srbiji.

Podsetila je da je do sada prijavljeno za jednokratnu pomoć oko milion dece, a da prijava traje do 20. septembra. Pozvala je sve one koji se nisu prijavili da se prijave, a od 25. septembra krenuće isplata.

"Zbog toga nam je bilo toliko važno da usvojimo rebalans, odnosno da obrazložimo Skupštini svoj rebalans, uprkos svim pokušajima blokada opozicije“, kaže Brnabićeva.

Inflacija 11,5 odsto

Istakla je da su najnoviji podaci da je inflacija došla na 11,5 procenata, što je nešto bolje od onoga što je očekivala Narodna banka Srbije.

"Sve mere koje je Narodna banka Srbije sprovodi daju rezultat. Mi se svi borimo protiv inflacije i očekujemo da do kraja godine inflacija bude 8 procenata, da do kraja sledeće godine to bude 4 procenata ili nešto ispod 4 procenata. Ja ne mogu da se mešam u rad Narodne banke Srbije, oni su nezavisna institucija u svakom smislu, ali zahvalna sam zbog ove odluke o zamrzavanju stambenih kredita, mislim da je to jako dobro za sve građane koji imaju neke kredite i mislim da će direktno da utiče na bolju kupovnu moć, na bolji standard, bolji kvalitet života“, objasnila je premijerka.

Istakla je da mi i dalje imamo realan rast plata, a ne nominalan i dodala da je nominalan rast i preko 12, 13 odsto i plata i penzije.

Dodala je da i realno u ovom trenutku i plate i penzije rastu brže od inflacije.

"Tako da u tom smislu svako ko kaže da u stvari inflacija pojede sva ona povećanja koja smo doneli, koju smo implementirali, nije u pravu, jednostavno to nije tačno. Dakle, imamo realan rast i plata i penzije“, kaže Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanja da li će građani do kraja godine izlaziti na birališta, premijerka kaže da se iskreno nada.

"Vidim da je opozicija u potpunosti promenila svoje mišljenje, da podsetim samo građane Srbije, svi se sećaju da smo mi tokom juna i tokom jula i tokom avgusta imali pretnje opozicije, otvorene pretnje opozicije da ukoliko se raspišu izbori, parlamentarni izbori vanredni, da će oni izaći na ulice, da će blokirati institucije, da će zvati na građansku neposlušnost, da će u Srbiji biti haos“, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva se osvrnula i na rad Radio-televizije Srbije.

"Moram da vam kažem radi potpune iskrenosti i otvorenosti, da se RTS malo povukao pod tim pritiscima. Nekorektno je izveštavanje RTS-a i o predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i na račun Srpske napredne stranke kada se radi o temi izbora. Dakle, tu je opozicija u potpunosti dominantna, oni vam to spočitavaju, vi ste se povukli pod tim pritiscima. Mi ne možemo da se povučemo pod tim pritiscima i nećemo braniti vlast, zato što nas vlast ne zanima“, kaže premijerka.

Napomenula je da Srbija ne može da bude suncokret, da se okreće tako kako diktiraju strani centri moći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    12. septembar 2023 | 15:01

    Srbija zeli mir i otvorene dijaloge,iako Kurti radi sve suprotno tome. Ocekujemo da ce EU konacno reagovati na ove sramne poteze Kurtija.

  • nata

    12. septembar 2023 | 14:54

    dokle god Kurti ima podrsku Zapada,uzaludno je sastajati se,nazalost Srbija nema toliko uticaja koliko placenici iz Pristine

  • mira

    12. septembar 2023 | 14:41

    kada postoji normalan dijalog i razumevanje sagovornika,lako je postici dogovor,ali sa Kurtijem ni blizu nije ostvarivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA