Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivan Stoilković: Odbrana zebrnjaka je u toku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stoilković naglašava da posle mesec dana pripreme terena tek su juče obavestili nadležne institucije u Srbiji što je samo po sebi skandal.

  • 0
Ivan Stoilković Foto: Privatna arhiva

"STOP! Danas, ista meta, isto odstojanje. Ponovo se pokreće miniranje oko spomenika na Zebrnjaku, ovaj put da bi se zadovoljili apetiti albanskih partija, aždaje koja se nikada ne zadovoljava plenom, uz ćutanje ili prećutnu podršku makedonskih partija u vlasti, mislim na SDSM", izjavio je predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i narodni poslanik u Sobranju Ivan Stoilković.

Stoilković naglašava da posle mesec dana pripreme terena tek su juče obavestili nadležne institucije u Srbiji što je samo po sebi skandal.

"Umesto da o aktivnostima vezanih za ponovno miniranje oko spomenika obaveste nadležne srpske institucije, jer spomenik je pod zaštitom države i postoji međudržavni sporazum o tome, koketiranjem sa nekim srpskim organizacijama, koristeći ih i manipulirajući ih na najbrutalniji način, što zbog neuskustva, neznanja, a što bogami i zbog ličnih frustracija. Da podsetim, ove koje se ne bore protiv vlasti koja organizuje ponovno miniranje oko spomenika koje smo zaustavili 2014. godine i utvrdili zonu zaštite oko spomenika 2012. godine, uredili spomenički kompleks i spasili od daljeg propadanja, nego protiv nas, da je veoma glupo to što rade, ali razumem poriv mržnje, inferiornosti i slugeranstva. U najmanju ruku je čudno da oni koji su i tada bili protiv nas i na drugoj strani danas su ponovo u istom stroju i da umesto napadaju vlast koja ponovo atakuje na spomenik, napadaju svoje. Bolesno! Mi smo kako organizacija i ljudi, ličnim primerom, golim rukama iznosili kamenje iz “tempirane bombe”, kapele koja bila zatrpana kamenjem i koja bi vremenom urušila spomenik do temelja, istakao je Stoilković.

Stoilković je dodao da pored kriminala i korupcije, direktna korist od ovoga ide albanskoj kompaniji КOOP inžinjering i da postoji i politička pozadina događaja.

"Već duže vreme postoje pokušaji da se Srbi i Srbija involviraju u makedonske probleme kojima je kumovala ova vlast. Makedonske vlasti očajnički traže defokus od bugarskog maltretiranja Makedonije kako bi se sve ovo iskoristilo da se u javni život vrati tema satanizacije Srba i Srbije. Za ovo mnogim Srbima nikada neću oprostiti njihovu involviranost, svesnu ili ne, nevažno. I na kraju, mada tu nije kraj, namerno sam danas polomio tzv. merne instrumente za tzv. merenje seizmologije spomenika jer to jedini preostao način da se u javnosti ukaže na otvorene manipulacije i kriminal vladajuće strukture u Makedoniji i podigne na viši stepen nivo svest srpskog naroda o važnosti Zebrnjaka, a zatim i o važnosti života i imovine ljudi u selu Tromeđa koji su direktno ugroženi na različite načine," naveo je Stoilković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA