≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije u Nišu na prikazu naoružanja Vojske Srbije: Nešto važno za opstanak Srbije nam pristiže

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prikaz naoružanja se održava u kompleksu Niške tvrđave

  • 80

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  prisustvovao je danas u Nišu prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije. Prikaz naoružanja održan je u kompleksu Niške tvrđave u 16 časova.

Vučić je na početku svima čestitao praznik Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Odgovori na pitanja novinara

On se osvrnuo i na Narodni pokret koji je najavljivao, te je rekao da u poslednje vreme nije imao vremena da mu se posveti.

- Veliki broj ljudi i udruženja je angažovan za taj pokret, ali nisam stigao... Želimo da pripremimo platformu koja će biti zajednička za sve. Srećan sam što su mnogi zainteresovani za pokret. U prethodna tri dana bio sam dva puta u Nišu, Briselu, Budimpešti... To nije jednostavno. U skladu sa tim ne propuštam stvari jer se ne igram državom i nacionalnim interesima - naveo je Vučić.

On je prokomentarisao i nedavne sastanke u Briselu i rekao da Kurti ne želi sporazum u kom bi formirao Zajednicu srpskih opština.

- Kurti ne želi sporazum u kom bi morao da formira ZSO, a pre onoga što on naziva neformalnim priznanjem. Ono što je mene zabrinulo je izjava Kurtija i to da niko nije ni primetio šta je on sve izgovorio i da se prave naivni na zapadu da ne vide šta je tačno Kurti rekao. Da sam ja izgovorio to što je izgovorio visio bih i u Berlinu i u Vašingtonu. Ali to su dvostruki standardi i licemerje sa kojim se suočavamo - rekao je predsednik.

Vučić je dodao da on igra čudne igre, kao i da je smisao toga da se izbegne formiranje ZSO.

- Njegova izjava da Srbi treba da pate i plate naišla je na ogromno ogorčenje Srba. Videli ste sinoć šta se desilo u Gračanici i on će nastaviti da se sveti Srbima. Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku našem narodu. Zastrašujućio odjeci njegovih reči videće svoj pravi smisao u budućnosti - rekao je on.

Obraćanje predsednika Vučića

On je pre svega svima čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Srbija će nastaviti da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već privredno, i u smislu bolnica, škola... Čestitam svim Srbima širom sveta, ma koliko granica nas deli niko ne može da nam oduzme pripadnost i srpsku trobojku koju ćemo posebno isticati - naveo je on.

Predsednik je istakao da se u vojsku ulaže ogromna količina novca i da je naoružanje unapređeno u poslednjih nekoliko dana.

- Želimo ljubomorno da čuvamo vojnu neutralnost i sami da brinemo o svom nebu i deci. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. Dičimo se trobojkom i vojskom - poručio je on.

Obraćanje Milorada Dodika

On je naveo da je Vojska Srbije spremna i sposbna da odbrani svoju zemlju i narod i čestitao predsedniku Vučiću na opremljenju vojske.

- Ova vojska nikad u istoriji nije napadala, ali je uvek branila. Zato našem narodu širom sveta možemo da kažemo da je ovo ogroman napredak koji iziskuje mnogo napora. Još jednom sve čestitke Vučiću - naveo je on.

- Mnogo je Srbija napredovala po pitanju opremanja vojske, još toga moramo da kupimo, nešto nam pristiže što je važno za opstanak Srbije i što suštinski menja njenu poziciju - rekao je Vučić.

Prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik je zamolio pripadnike vojske da umesto da prikaz traje danas do 19 časova, da produže do 20 ili 21 sat.

Video: Predsednik Srbije u Nišu na prikazu naoružanja Vojske Srbije

- Da Nišlije vide svoju vojsku i oružje, ostanite i duže da Nišlije vide - poručio je Vučić.

Predsednik je pitao pripadnike vojske da li su zadovoljni novim uniformama i poželeo im srećan rad. Vučić je pogledao zaštitne šlemove, zaštitne naočare, komplet prsluk sa zaštitnom keramičkom pločom nivoa zaštite 3, zaštitom za laktove i kolena... Pogledao je ruski protivoklopni sistem Kornet, zatim protivoklopni raketni sistem 9K111, dalekometnu snajpersku pušku, automatski bacač granata, minobacače koji koriste različite kalibre, pušku Crna strela...

Vučić je pitao vojnike da li imaju dovoljno bojeve i vežbovne municije, zatim je pogledao streljačko naoružanje specijalnih jedinica i puške Scar, hekler, modularne.. Vučiću su prilazili građani i deca da ga pozdrave i slikaju se sa njim. Na današnjem prikazu izložen je velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

U Nišu će biti održana i svečana manifestacija posvećena obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    15. septembar 2023 | 17:02

    Verujem da ce se nastaviti naoruzavanje nase vojske i u buducnosti.

  • Marija

    15. septembar 2023 | 17:07

    Mnogo je urađeno na modernizaciji vojke u Srbiji.

  • Katarina

    15. septembar 2023 | 17:03

    Od opustosene Vojske Srbije do jake i moderno naoruzan, put je bio tezak i kostao je, ali nasa bezbednost nema cenu te se svaki ulozeni dinar isplati.. Nasa vojska poseduje ono sto nikada do sada nije, i nece se stati sa ulaganjima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA