Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska lista: Srpski narod razumeo Kurtijeve pretnje, Kfor i Euleks da budu na oprezu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju se podseća da je odluka Srpske liste i svih građana da napuste kosovske institucije na severu Kosova doneta apsolutno samostalno a kao posledica "zuluma koje je režim Aljbina Kurtija kontinuirano sprovodio sa ciljem progona srpskog naroda"

  • 3
Goran Rakić, Predsednik Srpske liste, Severna Mitrovica, KiM Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Srpska lista saopštila je da gomila izgovorenih neistina u Prištini od strane Aljbina Kurtija ne može da prikrije antisrpski karakter njegovog režima. Naveli su da je srpski narod razumeo pretnje Kurtija upućene iz Brisela i pozvala Kfor i Euleks da budu na oprezu i preduzmu preventivne mere kako se ove pretnje ne bi obistinile.

"Ovo nije priča, već činjenica koju dokazuju aktivnosti njegovog režima, parapolicijskih jedinica i lažnih gradonačelnika koje se sprovode protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu u poslednjih nekoliko meseci", navode iz Srpske liste, a prenosi Kosovo-online.com.

U saopštenju se podseća da je odluka Srpske liste i svih građana da napuste kosovske institucije na severu Kosova doneta apsolutno samostalno a kao posledica "zuluma koje je režim Aljbina Kurtija kontinuirano sprovodio sa ciljem progona srpskog naroda".

"Srbi su napustili institucije i nisu želeli da učestvuju na lažnim izborima jer nisu mogli da trpe da neko upucava nedužne građane, da parapolicijske specijalne jedinice prebijaju i maltretiraju srpski narod, otimaju srpsku zemlju i prave ilegalne baze militarizujući sever Kosova i Metohije, zato što je uz brutalnu silu hapsio nedužne Srbe, a neke i dan danas drži u pritvoru bez ijednog dokaza o krivici, zato što su Srbima ukunili pravo glasa i zabranile održavanje srpskih izbora i referenduma, zato što su onemogućile lečenja i vakcinaciju srpskog naroda, oduzimali lekove i sanitetski materijal te pretili hapšenjem lekarima i zdravstvenim radnicima, zato što su svojom retorikom podsticali etnički motivisane napade na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku pravoslavnu crkvu, zato što se nijedan napad na Srbe nije rešio, a napadači dobili zasluženu kaznu, zato što se ne poštuje odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani, zato što se do danas ne poštuju potpisani sporazumi iz Brisela, posebno po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali i poštovanja sporazuma o pravosuđu, policiji, katastru, diplomama.., navodi se u saopštenju.

Srpska lista ističe da sve laži koje je izrekao Aljbin Kurti ne mogu da zamagle istinu koje su svesni svi građani koji svakoga dana trpe njegov zulum, a čega su sve više svesni i predstavnici međunarodne zajednice čiji pripadnici na terenu svakodnevno uočavaju da Kurti jedno priča a drugo radi.

"Govori o demokratiji i vladavini prava a sprovodi autokratiju i gazi sve pravne akte. Pa i danas umesto da deeskalira situaciju, on nastavlja preko svojih poslušnika da podiže tenzije i ugrožava krhki mir kako bi prikrio fijasko svoje politike među svojim glasačima, a preko leđa srpskog naroda. Poručujemo Kurtiju da je srpski narod razumeo njegove pretnje upućene iz Brisela, i da smo svesni da je samo pokazao svoje pravo lice, ali zato pozivamo Kfor i Euleks da budu na oprezu i preduzmu preventivne mere kako se ove pretnje ne bi obistinile i ne bi dozvolilo da Kurti stvori još jedan sukob na tlu Evrope", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelova

    18. septembar 2023 | 16:52

    Šta radite već 10 godina u lažnoj skupštini lažne države? Po čijoj direktivi ste tamo?

  • Nikolas

    18. septembar 2023 | 18:47

    KFOR I EULEKS PODRZAVAJU KURTIJA U PROGONU SRBA SA KOSOVA !!! ONI SU SVI SRBOFOBI !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA