≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zastrašivanje Srba: Na osnovnoj školi u Klokotu ispisani grafiti "UČK"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njih je primetio pomoćni radnik i čuvar Žarko Tomić, koji je ispričao da je grafite "UČK", kao i uvredljivu poruku Srbiji, video rano jutros kada je došao na posao i obišao školu

  • 0
Klokot, KiM, Osnovna škola "Sveti Sava", UČK, OVK Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na zidu Osnovne škole "Sveti Sava" u Klokotu jutros su osvanuli grafiti "UČK", navodi Kosovo online

Njih je primetio pomoćni radnik i čuvar Žarko Tomić, koji je ispričao da je grafite "UČK", kao i uvredljivu poruku Srbiji, video rano jutros kada je došao na posao i obišao školu.

Tomić je grafite uklonio, kako se deca ne bi uznemiravala i plašila.

Osnovu školu "Sveti Sava" pohađa više od 70 đaka iz Klokota, od predškolskog uzrasta do 8. razreda.

Za sada je nepoznato ko je grafite ispisao.

Kancelarija za KiM: Nije puki čin huliganizma

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ispisivanje poruka mržnje na Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Klokotu koju pohađa više od 70-oro dece, još jedna je zabrinjavajuća potvrda da je mržnja prema svemu srpskom, čak i deci, ideološka osnova politike Aljbina Kurtija, i da je opasnost od nekontrolisane destabilizacije i eskalacije nasilja sveprisutna na Kosovu i Metohiji.

"Da grafiti koji slave terorističku organizaciju UČK i poruke “F*ck Serbia" na školi nisu puki čin huliganizma, već ozbiljna pretnja, govori nam i činjenica da su u napadima albanskih ekstremista ove godine u dva navrata rane od vatrenog oružja zadobila srpska deca, što su i javnost i pravosuđe u Prištini tretirali gotovo kao najobičniji prekršaj", navode iz Kancelarije.

"Ako se oni koji pucaju na srpsku decu tretiraju kao počinioci saobraćajnih prekršaja, od čega imaju da zaziru oni koji sejući strah među srpskom decom zapravo žele da nateraju njihove roditelje na odlazak sa Kosova i Metohije?".

Kako navode, Kurtijevo odbijanje dijaloga i nespremnost da na Kosovu i Metohiji omogući uslove za normalan život srpskom narodu jeste implicitan poziv svakom albanskom nasilniku i ekstremisti da se ustremi na komšije druge nacije i vere, jer nasilje i ekstremizam su, u Kurtijevom poimanju sveta, očigledno pozitivne vrednosti, što je bez zadrške i javno potvrdio izrekavši da će Srbi da "pate i plate".

128 incidenata od početka godine

Ovo je 128. etnički motivisan incident usmeren protiv Srba na Kosovu i Metohiji od početka ove godine.

"Ovo je i jasna poruka da Priština ne namerava da učini ništa kako bi se situacija na terenu koliko-toliko normalizovala i Srbima omogućilo da žive bez strepnje i straha", navodi se na kraju saopštenja.

U prethodnih nekoliko meseci grafiti "UČK" ispisivani su i u drugim srpskim sredinama na Kosovu, u Suvom Dolu, Orahovcu, Severnoj Mitrovici... što je izazvalo uznemirenost Srba.

(Telegraf.rs)

Video: Grafiti mržnje u Donjoj Brnjici na Kosovu i Metohiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA