• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za vaša prava u skladu sa evropskim standardima: EU i SE nastavljaju da podržavaju reformske procese u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontinuirani napori institucija da se usaglase sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji, a sa tim ciljem će Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) nastaviti da podržavaju reformske procese u Srbiji

  • 1

Foto: Promo/ Vesna Lalić

Zahvaljujući saradnji ostvarenoj kroz zajednički program EU/SE „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, već su postignuti značajni rezultati, koji otvaraju put daljoj saradnji. Ovo je naglašeno na današnjem prvom sastanku Upravnog odbora programa.

Miroslav Gačević, pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije rekao je da Ministarstvo prepoznaje prioritete obuhvaćene programom „Horizontal Facility“ kao one od vitalnog značaja za sprovođenje reformi u kontekstu procesa evropskih integracija. „Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje su srž procesa pristupanja, a mi u Ministarstvu, zajedno sa našim partnerskim institucijama, veoma smo posvećeni održivim i kontinuiranim reformama u ovim oblastima i promociji standarda Saveta Evrope. Verujemo da će podrška planirana u okviru treće faze programa imati veoma značajan uticaj sa pozitivnim efektima na naše reformske napore“, dodao je Gačević.

Foto: Promo/ Vesna Lalić

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji je izjavio: „Evropska unija kontinuirano podržava reformski proces Srbije kroz značajne akcije kao što je „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“. Napredak postignut u poslednjih šest godina je primetan, ali se očekuju opipljiviji rezultati. Kao što je navedeno u govoru predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lejen, „vladavina prava i osnovna prava će uvek biti temelj naše Unije - u sadašnjim i budućim državama članicama... Pristupanje je zasnovano na zaslugama i... Potreban je naporan rad i vođstvo“. Shodno tome, napredak reformi u ovoj oblasti određuje tempo celokupnog procesa pridruživanja EU. Najznačajnija lekcija naučena u prethodnoj fazi programa bila je potreba za dubljim kontinuiranim uključivanjem državnih i lokalnih vlasti i zainteresovanih aktera u sprovođenje aktivnosti. Dobra saradnja sa civilnim društvom pokazala se kao neophodan uslov za istinski napredak. Samo zajednički možemo definisati prioritete, identifikovati napredak i probleme, dogovoriti neophodne korake i ostvariti ih. Radujemo se što će Srbija preuzeti puno vlasništvo nad procesom i obezbediti njegovu održivost“.

Foto: Promo/ Vesna Lalić

Sa svoje strane, Šnuc Rudolf Dur, šef Odeljenja za programe i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Saveta Evrope, rekao je: „Značajne reforme zahtevaju dugoročne napore i kontinuirane akcije. Sa tim ciljem, Savet Evrope, zajedno sa Evropskom unijom i u partnerstvu sa korisnicima, ostaje posvećen pružanju podrške Srbiji u ispunjavanju reformske agende u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u skladu sa evropskim standardima.“

Foto: Promo/ Vesna Lalić

Na sastanku se razgovaralo sa institucijama korisnicama programa o ključnim dostignućima programa „Horizontal Facility“ do sada, kao i o planovima za budućnost.

Program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ (Horizontal Facility III) je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope koja traje od 2023. do 2026. godine. Ovaj program podržava korisnice u ispunjavanju njihovih reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije. Vrednost trenutne, treće faze programa, je 41 milion evra (85% finansira Evropska unija, 15% Savet Evrope).

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema potrebe

    21. septembar 2023 | 16:43

    Ovde može drogirani vozač u Meklarenu da udari drugi auto i - ništa. Jel' može to u EU - ne može. Ovde je velika sloboda i velika su prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA