≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: "Saglasio sam se sa Blinkenom da je na severu KiM potrebna jača uloga KFOR-a i negirao neistine"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik se nije saglasio sa Blinkenom po pitanju mera

  • 35
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom usaglasio da je potrebna jača uloga KFOR-a na severu Kosova i Metohije.

On je u obraćanju nakon trilateralnog sastanka sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom istakao da su se Blinken i on usaglasili da je u južnoj pokrajini Srbije potrena deeskalacija.

"Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglaslii. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na KiM uvek i svakako podržati, voleli bismo da je ona čak isključiva na severu KiM, saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM posebno vezano za kosovski suverenitet.

"Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirani i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani", rekao je Vučić.

O Milanu Radoičiću je Vučić rekao da je to pitanje za tužioca i za druge državne organe.

- Ako je neko mislio da će on da beži, neće. Znam sigurno da policija mora na osnovu medijskih izveštaja da prikupi informacije- naveo je predsednik.

- Ne, nego smo mi idioti koji bi ugrozili svoju poziciju - rekao je Vučić na novinarsku konstataciju da je Radoičić rekao da Beograd nije umešan u dešavanja u selu Banjska.

- Ono u šta mene nećete da ubedite,država ima dokaze i goniće hladnikrve ubice, izjave i fotografije. Te priče o divnim profesionalcima, koji se suprotstavljaju srpskom terorizmu, to vi možete da pričate. Nek šalju NATO, manje će Kurti da divlja. Ubeđivao sam Milana i mnoge druge da se sklone sa barikada, spreman sam da kušam sve - pojasnio je on.

Podsetimo, u sukobu koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska na KiM ubijen je jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.

Kosovska policija jutros je nasilno upala u KBC Kosovska Mitrovica, u oklopnim vozilima jutros se pozicionirala ispred vrtića "Danica Jaramaz" u Kosovskoj Mitrovici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baca

    29. septembar 2023 | 18:19

    "До 2013. године, Србија је имала око хиљаду полицајаца на северу и цивилну заштиту од 500 људи, дуж целе обале Ибра. Све то је расформирано или предато Приштини. Срби су остављени без заштите", др Марко К. Јакшић.

  • JA

    29. septembar 2023 | 18:15

    Samo je istina što ti kažeš, neće da je tako!

  • Velja

    29. septembar 2023 | 18:12

    To su Kurtijevi junaci koji ubijaju nevine ljude, jedva su docekali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA