• 12

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karanović: Događaji na KiM su krik očaja zbog nepodnošljive situacije za Srbe

Vreme čitanja: oko 3 min.

 • 12
Banjska Kosovo

Foto: Filip Plavčić

Istoričar i analitičar Ognjen Karanović ocenio je da su nedavni događaji na Kosovu i Metohiji krik očaja zbog nepodnošljive situacije u kojoj Srbi žive, otkad je Aljbin Kurti na čelu privremenih prištinskih institucija.

Kako je rekao za Tanjug, ceo događaj od pre šest dana je najmučniji u proteklih 15 godina, još od martovskog pogroma iz 2004. godine nad srpskim narodom na Kosmetu.

Karanović smatra da kompletna ta akcija može da se okarakteriše kao nesmotrena ili smotrena, u zavisnosti kako ko posmatra.

"Ja sam to i doživeo kao krik - krik očaja ili krik iz očaja zbog nepodnošljive situacije u kojoj Srbi žive, naročito u poslednje dve ili tri godine, otkad je definitivno teroristički režim Aljbina Kurtija na vlasti ili na čelu privremenih prištinskih institucija", rekao je Karanović.

Karanović smatra da je Milan Radoičić očigledno delovao sam i da je želeo da to i naglasi.

On kaže da veruje da bi vlasti Srbije sprečile Radoičića da su znale za tu akciju.

Prema njegovim rečima, Radoičić će verovatno o tome više govoriti i pred nadležnim bezbednosnim ili pravosudnim organima Republike Srbije, ukoliko oni procene da bi trebalo njega da pozovu.

"Zašto se on odlučio ili zašto su se ti ljudi odlučili na tu akciju - meni je to potpuno razumljivo, iako ne opravdavam, jer su naneli štetu sebi, na prvom mestu. Prolivena je krv i očevi, sinovi, muževi, njih trojica neće se nikada više vratiti kući. Najteže je tim porodicama", istakao je Karanović.

Karanović je podsetio i komentar odlazećeg komandanta KFOR-a iz Italije Anđela Ristuće koji je rekao da je ovo što se dogodilo zapravo posledica, a ne uzrok, kako je to Aljbin Kurti želeo da prikaže.

"Ovde je bilo reči o odgovoru na ono što se događa u protekle dve godine. Podsetimo se - 409 etnički motivisanih napada na Srbe, od kojih je 17 bilo nad decom, dogodilo se u protekle tri godine. Svi su bili preduzeti od strane zvaničnih organa privremenih prištinskih institucija", naveo je Karanović.

Karanović je rekao da objašnjenja koja je Radojičić ponudio njemu jesu potpuno razumljiva, iako ih ne opravdava.

"Kada vi nemate drugog mehanizma, ne znate kako da odgovorite na tu situaciju, protestujete, imate mirne proteste u koje albanska policija Aljbina Kurtija puca. Niko ne odgovara za to. Podignete barikade i apsolutno stigne rafalna paljba iz Prištine i međunarodne zajednice da se to ukloni, a pri tome imate upade u bolnice i vrtiće. Kako drugačije da reaguju?", zapitao se Karanović.

Prema njegovim rečima, problem je u tome šta su, kako kaže, ti Albanci i te "nazovi specijalne jedinice" radile na severu Kosova i kako je bilo moguće da najmanje jednog čoveka, Srbina koji je stradao tog dana - streljaju, nakon što se predao.

Kako je ocenio, uveren je da će uslediti analiza, ali bi voleo da to bude međunarodna ekspertska analiza u koju bi bili uključeni eksperti iz Srbije, odnosno da se vidi zaista kakvo je to oružje, kad je upotrebljavano i na koji način.

Karanović smatra da je Priština sada u ofanzivi, u političkoj i diplomatskoj boljoj poziciji, a da su propagandom uspeli da se dobro pozicioniraju, dok je na nama da to prevaziđemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Una

  1. oktobar 2023 | 05:56

  Nadam se analiza biti od strane međunarodnih eksperata u koju će biti uključeni eksperti iz Srbije, kako bi se videlo zaista kakvo je to oružje, kad je upotrebljavano i na koji način.

 • baba

  1. oktobar 2023 | 13:12

  Ko veruje medjunarodnim ekspertima

 • Sara

  1. oktobar 2023 | 06:44

  Све време је тако, Срби трпе и пате, то је језиво!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA