≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba obratili se javnosti: Ove slike pobijaju lažne optužbe protiv Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se javnosti obratio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM

  • 61

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović obratili su se javnosti.

- Naše državno rukovodstvo, i godinama unazad, a naročito dolaskom Kurtija na čelo administracije u Prištini, upozoravalo je javnost na pritisak, šikaniranje i na fizički progon srpskog naroda na KiM. Saradnja sa Kforom zasnovana je na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala. Važno je da KFOR ima što značajniju ulogu, naročito u sredinama gde živi srpski živalj. Jedno su naše političke razlike, a drugo je saradnja na terenu između Vojske Srbije i KFOR-a. Vojska Srbije smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica KFOR-a i da bi to bar u jednoj meri popravilo bezbednost našeg naroda na KiM - rekao je i dodao:

Video: Vučević: Kako to da kosovska policija koristi srpsko naouržanje

- Nikada se do sada nije desilo da Vojska Srbije pogazi akte i naruši saradnju sa KFOR-om. Ovo su informacije od značaja za bezbednost našeg naroda. Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti na teritoriji naše države, istu smatramo neprimerenom i odbacujemo kao neistinitu. Republika Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da se ne desi ovakav razvoj događaja - napomenuo je.

Zato je, dodaje, bitno da poštujemo politički dijalog.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović osvrnuo se na "visok nivo zabrinutosti" povodom brojnosti srpske vojske na administrativnoj liniji.

- U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja Vojske Srbije, odnosno borbene gotovosti, na najviši nivo. Svi komentari o brojnosti su potpuno nepotrebni. Zaključno sa današnjim danom, ima 4.500 angažovanih pripadnika u kopnenoj zoni koji imaju sposobnost da utiču na bezbednost - istakao je.

General Mojsilović se dotakao i optužbi o obučavanju terorista i rekao da je VS ne trpi nikakve laži među kojima je i ona da su planirali upad na KiM.

- Deluje van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 gpodina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak.

Prikazano je i oružje proizvedeno u Srbiji koje koristi kosovska policija. "Da nismo možda i njih obučavali", ironično pita Vučević:

- Isto naoružanje može se naći svuda na prostoru bivše SFRJ i to nije nikakav dokaz da Vojska Srbije učestvuje u bilo kakvom terorističkom aktu. Terorizam je nasilje i teror koji Srbi trpe na KiM, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni - istakao je Vučević.

Video: Vučević: Glupost je da vojska Srbije učestvuje u terorističkim akcijama

(Telegraf.rs)

Video: Petar Petković pokazao da je Bojan brutalno ubijen dok je nemoćan ležao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    2. oktobar 2023 | 12:10

    Slusamo obracanje Ministra Vucevica jer nam je situacija na KIM jako bitna i vazna.

  • Miloš

    2. oktobar 2023 | 13:05

    Teroristi jednom teroristi uvek, i šta će sad da kažu mediji sa zapada

  • Mia

    2. oktobar 2023 | 12:30

    Vojska Srbije je spremna u svakom trenutku da ode na KiM ako bude dobila takvu naredbu od strane predsednika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA