Vreme čitanja: oko 2 min.

Žigmanov u UN u Ženevi: Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žigmanov rekao da je Srbija posvećena univerzalnim vrednostima na kojima se UN temelj

  • 3
Tomislav Žigmanov Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija UN Ženeva Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, obratio se danas članovima Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, u okviru završnog dela procesa Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), gde je usvojen izveštaj o Srbiji.

Obraćajući se članovima Saveta, ministar Žigmanov je istakao da je Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava, a kao država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi i kao članica UN, posvećena je univerzalnim vrednostima na kojima se UN temelji, saopšteno je iz Ministarstva.

Žigmanov je naglasio da je učešće Srbije u Četvrtom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda rezultat sveobuhvatnih konsultacija Parlamenta, Vlade, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, pre svega Tima za ljudska prava UN u Srbiji i Misije OEBS-a koji daju punu podršku tokom čitavog procesa.

Tomislav Žigmanov Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija UN Ženeva Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Ministar se zahvalio svim državama članicama UN na interaktivnom dijalogu i konstruktivnim preporukama. Kako je naveo, veliki broj država koji je učestvovao u procesu proizveo je i veliki broj preporuka, čak 256.

Preporuke koje su Srbiji u ovom procesu UPR upućene, u najvećem delu komplementarne sa našim naporima da se dalje unapredi stanje ljudskih prava u Srbiji. Iz tog razloga ne iznenađuje činjenica da je naša država prihvatila u potpunosti 90 odsto upućenih preporuka, rekao je Žigmanov.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što Srbija svoju posvećenost procesu UPR pokazuje tako što je već neke od upućenih preporuka realizovala, a neke započela da realizuje, među kojima je najznačajnija na međunarodnom nivou zaštite potvrđivanje Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Tomislav Žigmanov Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija UN Ženeva Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Žigmanov je Savet za ljudska prava UN izvestio da je naša država otpočela kampanju pod sloganom ”75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima”.

U delegaciji Srbije bio je i Dejan Zlatanović, ambasador pri Stalnoj Misiji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

U dijalogu je učestovalo 16 država članica Ujedinjenih nacija, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i više nevladnih i međunarodnih organizacija.

Tomislav Žigmanov Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija UN Ženeva Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Tokom dijaloga države članice su pozdravile posvećenost Srbije vrednostima i principima Ujedinjenih nacija i procesu UPR-a, posebno činjenica da je većinu dobijenih preporuka naša država prihvatila i pristupila zaokruživanju okvira međunarodne zaštite ljudskih prava.

Predsedavajući Saveta ambasador Vaclav Balek uputio je čestitke Srbiji na uspešnom učešću u procesu UPR-a, kao najsveobuhatnijeg nadzora nad stanjem ljudskih prava u svim državama članicama Ujedinjenih nacija, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: 96:92: Više zemalja ne priznaje Kosovo, poslednja među njima je Sijera Leone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    3. oktobar 2023 | 20:27

    A šta je sa ljudskim pravima u mnogim državama EU, kao u Sloveniji...Hrvatskoj...

  • PrAvEdNiK.no1

    4. oktobar 2023 | 10:49

    Koja to prava fale Srbima u Hrvatskoj, izuzev Dalmatinske zagore gdje više nema ni žive duše, ovi u Slavoniji žive sasvim pristojno, samo im se vi nemojte opet miješat. A ako mislite na ćirilićne table, nisu bile ni u SR Hrvatskoj.

  • Hogar

    4. oktobar 2023 | 08:20

    KAD CE HRVATSKA DA UNAPREDI LJUDSKA PRAVA SRBIMA KAD CE PTISTINA DA UNAPREDI LJUDSKA PRAVA SRBIMA KAD CE FEDERACIJA BIH DA UNAPREDI LJUDSKA PRAVA SRBIMA KAD CE CRNA GORA DA UNAPREDI LJUDSKA PRAVA SRBIMA KAD CE SLOVENIJA DA UNAPREDI LJUDSKA PRAVA SRBIMA KOJI JE NAROD NAJUGROZENIJI NA BALKANU SRBI.....I GDE JE REAKCIJA UN..EU..AMRRIKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA