Vreme čitanja: oko 5 min.

Ministar Vučević prisustvovao obeležavanju 20 godina JVP "Vode Vojvodine"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukazujući na značaj "Vode Vojvodine", on je naglasio da je važno da svi znaju čime sve zaposleni u tom preduzeću bave, a što je izuzetno važno za sve građane

  • 37

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas obeležavanju 20 godina postojanja i rada JVP "Vode Vojvodine" u Novom Sadu.

Ministar Vučević, čestitao je jubilej zaposlenima tog javnog preduzeća, koje, kako je rekao „kao Dunav, kao Tisa, teče nezaustavljivo“ već dve decenije i ukazao na povezanost Ministarstva odbrane sa onim što rade, između ostalog, u jednom delu "Vode Vojvodine".

- Reći ću vam da sve ono što održavaju "Vode Vojvodine" na ovoj teritoriji naše države je direktno u funkciji odbrane naše države i ono što je najvidljivije jesu aktivnosti Rečne flotile kao deo Kopnene vojske, koja koristi ne samo Dunav, Savu i Tisu, nego i kanalsku mrežu. I to je od neprocenjivog značaja, to su za njih jedini mogući putevi. Ono što mogu da javno kažem u konceptu opšte odbrane naše države - sve ono što vidite kao deo vodne mreže na teritoriji Vojvodine, severa Srbije i jeste u funkciji odbrane naše države. Nadam se da to nikada nećemo morati da testiramo, proveravamo i aktiviramo, ali sve to što se održava jeste u funkciji odbrane naše države – naglasio je ministar Vučević.

Ministar odbrane je podsetio i na važnost treće misije Vojske Srbije, koja podrazumeva i saradnju sa civilnim vlastima.

- Kad god je bilo teško ili kad je najteže Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su bili uz svoj narod pa i u borbi protiv poplava, pravljenju privremenih mostova, pontonskih mostova, svemu onome što je trebalo i kad god je trebalo da se pomogne građanima. I zato Vojska i jeste neotuđivi deo ove države i zato vojska jeste od samog osnivanja, od obnove naše države, praktično od Prvog srpskog ustanka, narodna vojska. I kao narodna vojska, učestvuje i u onim aktivnostima, između ostalog, sa kojima se bave "Vode Vojvodine" – naglasio je ministar Vučević.

Ukazujući na značaj "Vode Vojvodine", on je naglasio da je važno da svi znaju čime sve zaposleni u tom preduzeću bave, a što je izuzetno važno za sve građane.

- Vama zaposlenima želim da budete ponosni na to da radite u takvom preduzeću, da ga čuvate, da razumete da imate jedinstvenu priliku da nešto uradite za svoju sredinu, za svoje komšije i za svoju državu. Voleo bih da naravno nam reke budu još bezbednije, čistije, da se bolje odnosimo prema njima, da nepričamo samo svi o ekologiji i zaštiti životne sredine, a gotovo niko ništa ne želi lično da preduzme ili vrlo malo, nego da svako od velikih priča pođe ka sopstvenom ponašanju ili da krene od sebe – naglasio je ministar Vučević.

Od malih koraka sve počinje, istakao je ministar Vučević, dodajući da ako se svi budemo odnosili prema prirodi pa i ovom segmentu vode, javnih voda, biće nam svakako mnogo bolje.

- Želimo i da borba protiv riborkradica, ne zaboravite to nije sada priča nekog pasioniranog ribolovca, nego je to krađa javnog dobra, prirodnog dobra, što pripada svim građanima, bude još odlučnija, da ne kažem, nemilosrdnija, u skladu sa zakonom. Da više građana uživa u onome što imamo. Da ne pričamo stalno o drugim državama kako su lepe, uređene i čiste, nego da uživamo u svojoj državi, da poštujemo svoju državu, da volimo svoju državu. Od nas zavisi koliko su nam čiste reke, kanali, jezera, kakve su nam obale i koliko ima ribe u vodama ili da li smo posadili neko novo stablo ili gledamo samo šta ćemo iseći ili već šta uraditi što nije u duhu prirode.

Prema rečima ministra Vučevića, taj balans nije lako naći.

- To jeste zadatak i države i Vlade naše Republike, da nađe balans između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine. To jeste, takozvani održivi razvoj, koji predstavlja dve grane jednog drveta. Ako odsečete bilo koju biće loše u svakom sistemu ili svakom pogledu. Siguran sam da će i Republička Vlada na čelu sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva snažno podržavati aktivnosti oba preduzeća koja su zadužena za vode u našoj državi, i "Srbija vode" i "Vode Vojvodine" , bez bilo kakve razlike. Da će Pokrajinska Vlada, odnosno nadležni Sekretarijat isto imati ovaj nivo investicija. Ovo su velike cifre u odnosu na prethodni period, ali da vam kažem to i dalje nije dovoljno, da bi imali onaj nivo investicije koji "Vode Vojvodine" treba da imaju. Molim da vodite računa i o svim vodoprivrednim društvima širom Vojvodine. Zajedno sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, jer to su i partneri – naglasio je ministar Vučević.

Ministar Vućević je podsetio da je u periodu kada je bio gradonačelnik Novog Sada, posebno istakao saradnju sa ribočuvarima.

- Sa njima sam proveo izvrsno vreme i sjajni su momci. Treba ih samo ohrabriti da smeju i dalje, ne da smeju, nego da rade još bolje, još posvećenije svoj posao. U ime Republičke Vlade, Vlade Republike Srbije, poštovani zaposleni u "Vode Vojvodine" i prvi među jednakima, poštovani Srđane, čestitam vam prvih 20 godina, da tečete kao što teku naše reke, i da nam čuvate ovaj deo države kao što vam ga je država i poverila. Srećnih prvih 20 godina i na mnogaja ljeta – poručio je ministar Vučević na kraju obraćanja.

Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević, pozdravljajući prisutne, rekao je da to preduzeće "upravlja vodama i čuva prirodu".

- Zahvalio bih svima koji svojim radom i znanjem utiču na to da „Vode Vojvodine“ budu ono što su danas – uspešno preduzeće koje ima snage da se odupre svim izazovima. Hvala i Vladi Republike Srbije koja od 2016. godine izdvaja sredstva da možemo da gradimo, unapređujemo i širimo broj hektara koje navodnjavamo i hvala i Pokrajinskoj vladi na ulaganjima. Hvala svima što ste prepoznali potrebu vodoprivrede – rekao je Kružević.

Uz čestitke povodom jubileja, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i potpredsednik Pokrajinske vlade pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vladimir Galić u svojim obraćanjima, ukazali su na značaj koje to javno preduzeće ima, kao i na značaj vodosnabdevanja, vodoprivrede i hidrosistema za očuvanje plodne vojvođanske ravnice.

(Telegraf.rs)

Video: Vučević: Kako to da kosovska policija koristi srpsko naouržanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    6. oktobar 2023 | 22:11

    Apelujem na sve gradjane da mislimo o obalama, rekama, jezerima, potocima, ribama i rakovima, jer kada ne bi bilo zdrave vode ne bi bilo ni nas. Ljudi u Africi su zahvalni za kap vode, treba da ucimo od njih. Cestitam na jubileju!

  • Vesna

    6. oktobar 2023 | 22:30

    To je preduzeće koje upravlja vodama i bavi se održavanjem čistoće, sve pohvale za zaposlene.

  • Filip

    6. oktobar 2023 | 22:22

    Ministar Vučević izražava podršku u borbi protiv ribokradica, naglašavajući da je to pitanje javnog dobra i zaštite prirode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA