Vreme čitanja: oko 3 min.

Biljana Pantić Pilja o dešavanjima na Kosovu: "Koren problema je u Kurtijevom režimu"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Govoreći o nedavnim dešavanjima u selu Banjska, Pantić Pilja je istakla žaljenje zbog tragičnih događaja 24. septembra

  • 1
Biljana Pantić Pilja Foto: Instagram/biljana_pantic_pilja

Na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je održana danas, jedna od tačaka o kojoj se raspravljalo bila je situacija na severu Kosova posle nedavnog napada i neophodnost deeskalacije.

Tokom diskusije poslanica iz Srbije Biljana Pantić Pilja istakla je da Srbi na Kosovu žive u užasnim uslovima, trpe teror Prištine i da je 11 odsto njih napustilo svoje domove od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

Većina je, kaže, pozvala Srbiju da uspostavi dijalog, na šta su srpski poslanici odgovorili porukom da Srbija - jeste za dijalog.

Govoreći o nedavnim dešavanjima u selu Banjska, Pantić Pilja je istakla žaljenje zbog tragičnih događaja 24. septembra.

"Istakla sam da je tog dana izvršena egzekucija, kada je jedan Srbin ubijen sa 12 metara nakon što je ispustio oružje i predao se, da je drugi upucan iz blizine dok je ležao na zemlji i da je Srbija posvećena tome da se slučaj istraži. Tražila sam da se pokaže poštovanje i da se ne donose preuranjeni zaključci, ali da vide da je upotrebljena prekomerna sila", rekla je Pantić-Pilja za Kosovo onlajn.

Napomenula je da je do toga došlo, jer je međunarodna zajednica lagala Srbe da će da ih zaštiti, dok je srpski narod i dalje progonjen.

Dodala je da je Srbija posvećena stabilnosti i dijalogu, kao i poštovanju međunarodnog prava bez dvostrukih standarda, što znači očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje.

"Nije Srbija ta koja krši, načinje ili oduzima nečiju teritoriju. Koren problema je u Kurtijevom režimu", rekla je ona.

Podsetila je da je Srbija upozoravala Kurtija, kao i međunarodnu zajednicu i Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, ali da niko ništa tim povodom nije učinio.

"Upozoravali smo da Srbi žive u strašnim uslovima na Kosovu i da se za vreme Kurtijeve vlasti 11 odsto Srba odselilo sa tih prostora i postavila sam pitanje da li je cilj međunarodne zajednice egzodus jedne nacije i iseljavanje Srba sa Kosova”, kaže Pantić-Pilja.

Istakla je i da već 30 dana srpska roba ne moće da uđe na teritoriju Kosova, posebno ukazujući na problem sa dostavljanjem lekova i vakcina.

Pantić-Pilja je rekla i da se za vreme Kurtijeve vlasti dogodilo 409 napada na Srbe, 30 upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever, a da niko nije optužen za zločine nad Srbima, posebno nad dečacima koji su ranjeni na Božić.

"Međunarodna zajednica nije ništa uradila u vezi smanjivanja kosovskih specijalnih snaga na severu niti u vezi održavanja izbora u četiri opštine na severu,da već 10 godina čekamo ZSO i da od toga nema ništa i pozvali smo po ko zna koji put na njeno uspostavljanje jer tako stoji u Briselskom sporazumu ali da Kurti to odbija da uradi”, rekla je ona.

Prenela je da su oni koji su se uključili u diskusiju većinom Albanci i članovi kosovske delegacije, te da se nisu bazirali na samu temu, već na nju lično, i njene kolege poslanike iz Srbije.

"Govorili su da lažemo, da nije tačno to što govorimo, da je srpska vojska ušla na Kosovo i da je ovo paravojna srpska formacija koja je izvršila napad 24. septembra, što smo mi činjenicama opovrgli", rekla je Pantić-Pilja.

Navodili su, kaže, i da je Kosovo priznalo više od 100 zemalja, tražeći da postane članica Saveta Evropa, da Srbija prizna Kosovo.

"Odgovorila sam da sve to nije tačno i da kada govore o toj temi treba da imaju činjenice" navela je Pantić Pilja.

Dodaje da je očekivala da će više govoriti o samom događaju 24. septembra i položaju Srba na Kosovu, ali da toga nije bilo.

Njen utisak sa današnje sednice je da je većina pozvala Srbiju da uspostavi dijalog, na šta su srpski poslanici odgovorili porukom da Srbija i jeste za dijalog.

"Iznenađujuće je što su neke kolege iz Velike Britanije pokazale, u jednoj meri, da im je dosta Kurtija, zato što su ga i oni pozvali na dijalog sa Beogradom i spomenuli su ZSO. Mislim da su se i međunarodne institucije zasitile Kurtija i onoga što on radi", navela je Pantić Pilja.

Na današnjoj sednici PS SE, osim Pilje govorili su i poslanici Elvira Kovač i Stefan Jovanović.

Sednica je za danas završena, a nastavlja se sutra.

(Telegraf.rs)

Video: Vučević: Kako to da kosovska policija koristi srpsko naouržanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    10. oktobar 2023 | 05:30

    U to da se Kurti nešto pita veruju samo politicki diletanti .Iza svakog poteza stoji Amerika , kome to nije jasno neka se bavi nečim drugim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA