Izveštaj DRI: "Putevi" spiskali 300 miliona evra

Državni revizori navode nepravilnosti u više od 40 dodeljenih poslova, a kao glavni krivac najčešće se pominje Zoran Drobnjak, generalni direktor tog preduzeća. Zabeležene su neregularnosti u poslovima vrednim desetine, pa i stotine miliona dinara, a kao razlog se navodila - hitnost

  • 0

Državna revizorska institucija u Izveštaju o poslovanju Javnog preduzeća “Putevi Srbije” iz 2010. godine optužila je ovu firmu da je neregularno  potrošila 300 miliona evra. U dokumentu koji do sada nije objavljivan, navodi se da je samo na ime PDV-a zabeležen dug “Puteva” od blizu 40 miliona evra.

U ovom dokumentu navode se nepravilnosti u preko 40 dodeljenih poslova, a kao glavni krivac najčešće se pominje Zoran Drobnjak, generalni direktor tog preduzeća. Zabeležene su neregularnosti u poslovima vrednim desetine, pa i stotine miliona dinara, a kao razlog se navodila - hitnost.

To se potvrđuje i na primeru Instituta “Mihailo Pupin”, koji, iako nije ispunio obaveze iz prethodne nabavke, od “Puteva” dobija nove milionski vredne poslove. Od tog Instituta Drobnjak je u 2010. godini nabavio preko 60.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a do kraja godine na zalihama je ostalo čak 57.300, što znači da je upotrebljeno svega 4,5 odsto onog što je prethodno nabavio.

DRI u izveštaju uočava i naviku Zorana Drobnjaka, koji je inače osumnjičen uz Olivera Dulića i Nebojšu Janjića za zloupotrebu položaja prilikom dodele dozvole firmi „Nuba invest“, da u otvorenim postupcima nabavke umesto Komisije sam eliminiše ponude uz objašnjenje da su neispravne. Takođe, često se dešavalo da je Drobnjak pred sam postupak otvaranja ponuda menjao članove tenderske komisije po sopstvenom nahođenju. Revizori mu zameraju i što nije poštovao odluke Komisije za zaštitu prava ponuđača, koja je često rušila tendere “Puteva” i nalagala sprovođenje novih, ali to Drobnjak nije poštovao.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA