≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Osam tamburaša s Petrovaradina" odjekuje Pekingom: Vučić na večeri kod kineskog predsednika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Srbije, inače, fotografisao se danas zajedno sa predsednikom Kine Si Đinpingom i ostalim svetskim liderima koji učestvuju na Samitu Pojas i put u Pekingu

  • 21

Predsednik Srbije drugi dan boravi u Pekingu, gde se sastao i sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, a na večeri kod kinesksog predsednika, orkestar je odsvirao pesmu "Osam tamburaša s Petrovaradina".

Vučić je izjavio na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nikada nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine i da je prijateljstvo dve zemlje izdržalo test teških vremana.

"Poštovani predsedniče Kine, veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da vam se danas ovde obratim, zajedno sa mnom u poseti je najveći deo Vlade Srbije, gotovo svi ministri, što govori o našem odnosu prema Kini i poštovanju koje imamo, ali i našim očekivanjima", rekao je Vučić na sastanku.

Kazao je da je Si izgovorio važnu rečenicu - da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime je saglasan.

"I moram da kažem u uslovima ne malih pritisaka na Republiku Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu, po bilo kom pitanju. I po pitanju Hong Konga, Tibeta, Sinđana, Tajvana ili bilo kog drugog, uvek smo bili na strani Kine, politici jedne Kine i tako će i ostati", poručio je predsednik Vučić.

Dodao je da je veoma ponosan na činjenicu što se Srbija nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine, kao i na naše prijateljstvo. "Ponosan sam i na naše prijateljstvo, na to što uvek ukazujete poštovanje prema jednoj brojčano maloj zemlji kao što je Srbija i na tome smo vam beskrajno zahvalni", naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić, Si Đinping Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, inače, fotografisao se danas zajedno sa predsednikom Kine Si Đinpingom i ostalim svetskim liderima koji učestvuju na Samitu Pojas i put u Pekingu.

"Posebno draga fotografija sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom i ostalim zvanicama", objavio je Vučić na instragramu uz zajedničku fotografiju.

On je naveo da je kinesko gostoprimstvo nadaleko poznato, a da su lična prijateljstva posebna privilegija.

"Zato se nadam da ćemo uskoro ponovo imati čast da ugostimo u Srbiji našeg dragog prijatelja, predsednika Sija", napisao je predsednik Vučić.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Vučić fotografisao se zajedno sa suprugom Tamarom Vučić, kao i Si sa svojom suprugom, a među liderima su i predsednik Rusije Vladimir Putin, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, mađarski premijer Viktor Orban, premijer Indije Narendar Modi, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev i drugi.

U Pekingu, pored predsednika Vučića i prve dame Tamare Vučić, boravi srpska delegacija, među kojima su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar trgovine Tomislav Momirović i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    17. oktobar 2023 | 14:57

    Овакав дочек у Кини није имао ниједан наш државник.

  • Radule

    17. oktobar 2023 | 14:47

    Nepostoji ništa lepše od ovakvih prizora kada ti sa uvažavanjem dočekuju predsednika države i to od strane velike sile!

  • Deki

    17. oktobar 2023 | 14:42

    Kina je pokazala koliko postuje Srbiju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA