≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petković poručio Konrad: Priština koristi događaje iz Banjske za dodatni teror

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodao je da je Beograd čvrsto opredeljen za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom

  • 58
Petar Petković Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, i tom prilikom istakao da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom.

Petković je u razgovoru sa ambasadorkom naglasio da to rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je Beograd čvrsto opredeljen za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Direktor kancelarije za KiM je posebno naglasio da je Beograd preduzeo brojne korake u cilju normalizacije situacije na severu KiM, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja srpskog naroda.

On je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuje na lokalnim izboirma na severu KiM, prenevši svojoj sagovornici da Priština na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama jer zapravo ne želi da izbore sprovede.

Petković je sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, uključujući svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode.

"To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija", rekao je Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Petković je posebno istakao prisustvo tzv. kosovske policije na severu KiM.

Petković je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. Da bi se to dogodilo potrebno je, prema Petkovićevim rečima, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je dodao da premijer privremenih prištinskih institucija to kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera. dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • јована

    19. oktobar 2023 | 12:44

    Poziv za mirno rešavanje pitanja pokazuje odgovornost Srbije u očuvanju stabilnosti na Balkanu.

  • tadic

    19. oktobar 2023 | 12:50

    Srbija će uvek biti za pregovore kao i mir u regionu, taj mir samo Bolesnik Kurti krši jer ne želi dijalog.

  • јована

    19. oktobar 2023 | 12:47

    Ovaj komentar ističe važnost diplomatskih nastojanja u postizanju trajnog mira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA