Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Narodne skupštine Orlić se sastao sa italijanskom delegacijom u Centralno-evropskoj inicijativi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orlić je istakao da je doprinos Italije funkcionisanju CEI neprocenjiv i poručio da Srbija pridaje veliki značaj ovoj inicijativi i saradnji

  • 0
Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine RS Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa delegacijom Republike Italije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative (PD CEI), na čelu sa Salvatoreom Kajatom.

Orlić je tokom sastanka istakao da je doprinos Italije funkcionisanju CEI neprocenjiv i poručio da Srbija pridaje veliki značaj ovoj inicijativi i saradnji u okviru iste. Naglasio je da su Italija i Srbija među osnivačima CEI, ukazujući na značaj zajedničkog rada kako bi se sačuvale one vrednosti i principi na kojima inicijativa počiva – poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i mirno rešavanje svih sporova. Naglasio je da pomenute principe Srbija primenjuje dosledno i bez izuzetka, očekujući da oni budu poštovani i kada je reč o našoj zemlji.

Poručio je, takođe, da su dijalog i mir svakodnevno na najdrastičniji način ugroženi na prostoru KiM od strane Aljbina Kurtija, koji vrši teror i neprihvatljivu represiju nad srpskim stanovništvom, čemu je dokaz i činjenica da je od početka godine zabeleženo više od 150 etnički motivisanih napada na Srbe.

- Očekujemo razumevanje i podršku svih za naš poziv da se sa užasnim nasiljem definitivno prestane, da sačuvamo mir za sve, i da se vratimo dijalogu, kao jedinom pravom načinu da se dođe do rešenja. Ta politika čuvanja mira, osiguranja stabilnosti i zajedničkog rada na daljem napretku jeste državna politika koju u našoj zemlji, neprikosnovenim mandatom koji je dobio od naroda, predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, voljom istog naroda sprovodi je i NS RS, kao i Vlada RS koju je naša Skupština izabrala - rekao je predsednik Orlić.

Salvatore Kajata je izrazio razumevanje za zabrinutost srpske strane za bezbednost svog stanovništva, kao i za delikatnu situaciju sa kojom se suočava.

- Srbija treba da ostane na strani mira, a Italija joj u tome nikada neće uskratiti pomoć - poručio je Kajata.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje, Orlić je ukazao na činjenicu da je Italija među tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera, među tri najvažnija izvozna tržišta, a da su italijanske kompanije među najvećim investitorima u našoj zemlji. „Sa ovakvom saradnjom želimo da nastavimo i da zajednički postižemo još veće i značajnije uspehe u budućnosti“, poručio je predsednik NS RS.

Orlić je iskoristio priliku da zahvali Italiji na podršci evropskom putu naše zemlje, na šta je Salvatore Kajata rekao da će se snažna podrška našoj zemlji, kao i čitavom Zapadnom Balkanu, po pitanju što brže integracije u EU nastaviti. Kajata je pozdravio sve reforme koje je Srbija uspešno sprovela prethodnih godina, iskazavši i zadovoljstvo zbog odličnih ekonomskih odnosa dve zemlje i sve većeg interesovanja italijanskih investitora za ulaganja u Srbiju. Takođe, čestitao je Beogradu na izboru za domaćina EXPO 2027, ističući da će održavanje ove manifestacije biti izvanredna prilika za promociju, kako naše prestonice, tako i čitave Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Vladimir Orlić je novi predsednik narodne Skupštine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA