Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali odgovorio Đurđević: Hteli ste u koaliciju sa Đilasom zbog fotelje

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Posle prethodnih izbora u Beogradu pokazala je da joj je jedino važna fotelja. Bila je spremna da sa Draganom Đilasom, Marinikom Tepić i Ne davimo Beograd uđe u koaliciju, samo da bi dobila neku poziciju i sela u neku fotelju", rekao je Mali

  • 1
Siniša Mali Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije, reagujući na izlaganje predsednice poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, kazao je da bi „slušajući narodnu poslanicu, možda neko mogao da pomisli da tu postoji neki sistem vrednosti i kredibilitet“.

„Ali ne postoji. Posle prethodnih izbora u Beogradu pokazala je da joj je jedino važna fotelja. Bila je spremna da sa Draganom Đilasom, Marinikom Tepić i Ne davimo Beograd uđe u koaliciju, samo da bi dobila neku poziciju i sela u neku fotelju. Dakle, sve su ovo prazne priče da bi neko eventualno glasao za vas i kako bi ostvarili neki procenat da odete kod Marinike i Đilasa i sednete u fotelju“, rekao je Mali, prenosi Tanjug.

On je odbacio navode da su smanjena izdvajanja za vojsku i policiju.

Izuzetno je opasno to što je rečeno. Radi se o laži. Ove godine je za policiju izdvojeno 109 milijardi dinara, a sledeće će biti 116 milijardi dinara. Budžet za vojsku je ove godine 160 milijardi dinara, a za narednu godinu je predviđeno 158,9 milijardi plus 18 milijardi dinara obveznica koje će ići preko SDPR-a i biće uložene u vojsku“, kazao je Mali.

Naveo je da je Vojska Srbije pre 10 godina imala jedan avion koji je mogao da leti, a da je danas jaka i snažna i da ulaganja u vojsku mogu samo da budu veća.

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, ministar je istakao je da su ona dobila najveću pomoć države u istoriji u godinama pandemije korona virusa, nakon 2020. godine.

Ukupno devet milijardi evra je država usmerila na privredu i građane, dakle upravo na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, za koje smo plaćali minimalne zarade za njihove zaposlene, zatim odložili im plaćanje poreza i doprinosa. U isto vreme su u svetu milioni ljudi ostajali bez posla, a u Srbiji se to nije desilo. Spasili smo našu privredu i radna mesta i održali nivo privredne aktivnosti“, rekao je Mali.

Naveo je i da je u poslednjih 10 godina u Srbiji otvoreno 467 fabrika i pogona, te da je ulaganje po tom osnovu devet milijardi evra, uz otvaranje 114.000 novih radnih mesta.

Što se tiče inflacije o kojoj je Đurđević Stamenkovski govorila, dodao je da niko ne negira postojanje inflacije, te da to jeste veliki problem koji, kako kaže, nismo mi izazvali.

"Uzrok inflacije su energetska kriza, pandemija korona virusa, poremećaji u lancima snabdevanja. A koja je to kriza bila 2011. godine kada ste imali dvocifrenu inflaciju? Mi se sa inflacijom borimo, kao što smo se borili i sa pandemijom korona virusa i sa poplavama, i zato i jesmo kontrolisali cene osnovnih životnih namirnica, cene gasa i struje, imamo najnižu cenu hleba u Evropi, sada imamo i akciju „Bolja cena“, kazao je Mali.

Naveo je da je realan rast penzija za devet meseci 7,2 odsto, a da će se dalji efekti videti tek nakon isplate uvećanih penzija u novembru i isplate jednokratne pomoći od 20.000 dinara 30. novembra.

„Jeste globalni problem, nije naša krivica. Imamo rekordnu zaposlenost, nikada veće plate i penzije, makroekonomsku stabilnost, a to je za građane Srbije najvažnije“, zaključio je ministar Mali.

(Telegraf.rs)

Video: Mali u kupovini: Uz proizvode "Bolja cena" uštedeo sam više od 1.000 dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Распучин

    24. oktobar 2023 | 05:13

    Ала јој је одбрусио...Па он је због ,,фотеље" и отишао од Ђиласа и пришао овима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA