≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić u Leskovcu uručio mamograf bolnici koja se rekonstruiše: Doneli smo ga pre roka

Vreme čitanja: oko 4 min.

On će potom otvoriti fabriku kompanije "Aunde"

  • 82

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Leskovcu, gde je najpre obišao Opštu bolnicu Leskovac, kojoj je uručio mamograf, a potom će otvoriti fabriku kompanije "Aunde".

Presednik je obišao radove na rekonstrukciji Opšte bolnice.  

Obilasku bolnice prisustvovali su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predsednik je razgovarao sa prisutnima. U Leskovcu je bila i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

- Kako smo doneli mamograf, to sada nije više tema. Bolnica se obnavlja, ulaže se. Sa parama ne ide lako, ali još izdržavamo. Ovo je važno - rekao je Vučić.

- Mamograf smo doneli pre roka, od 1. novembra bi trebalo sve da se namesti, da se obuče ljudi. Ovo je dobro što je 3D mamograf, 65 odsto više otkriva, najsavremeniji je - rekao je predsednik i dodao da će i ostali gradovi, koji nemaju, dobiti mamograf.

Vučić je rekao da će 10 dana pred utakmicu Srbija-Bugarska biti puštene u Leskovcu.

U podne će biti sastanak sa predstavnicima kompanije "Aunde" i obilazak pogona fabrike, a u 12.40 biće održana ceremonija otvaranja fabrike "Aunde".

Predsednik Vučić predstavio je ranije ovog meseca mapu opremanja zdravstvenih ustanova i istakao da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen zdravstvenim ustanovama u gradovima i opštinama širom Srbije.

Naveo je da će mamografi, pored Leskovca, biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Požarevac.

Predsednik se, prilikom obilaska bolnice i novog mamografa, zahvalio lekarima ove zdravstvene ustanove što brinu  zdravlju građana.

- Hvala vam što brinete o zdravlju Leskovčana, obučeni za rad na mamografu će posebno brinuti o zdravlju naših žena, ovaj mamograf je 65 posto efikasniji, a manje zrači - kazao je predsednik Vučić.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je za Tanjug uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića da rekonstrukcija Opšte bolnice ima ogroman značaj ne samo za Leskovac, već za ceo Jablanički okrug.

"Naime, pravi se jedna savremena bolnica apartmanskog tipa u kojoj će biti sve dvokrevetne sobe sa kupatilom, ali i nove hirurške sale sa centralnom intenzivnom negom i porodilištem. Mamograf je itekako značajan jer spada u "zlatni standard" za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je on.

Dimitrijević je rekao da se rekonstruiše centralna glavna zgrada bolnice, površine 25.000 metara kvadratnih.

"Bolnica je počela sa radom 1974. godine i do sada nije vršena ovako temeljna rekonstrukcija", dodao je on.

Na pitanje kako su žene do sada obavljale mamografske preglede, Dimitrijević je rekao da su do sada imali analogni mamograf koji se često kvario. "Do sada smo imali analogni mamograf koji se često kvario i koji je pre početka korone prestao da radi i nije više bila moguća popravka. Novi digitalni mamograf će za naše pacijente, pre svega za skrining mamografiju, mnogo značiti izimajući u obzir da je karcinom dojke u samom vrhu maligniteta i smrtnosti kod žena", istakao je on.

Predsednik se osvrnuo i na zapošljavanje mladih lekara, koji su tek završili školu.

- Moramo se ponašati tržišno. Da li želite da živimo u tržišnoj ekonomiji ili u sopstvenim željama gde ćemo sa mamom i tatom da živimo do pedesete kukajući što nemamo posao. Moramo da menjamo navike - istakao je predsednik, dodajući da "klinci iz dualnog obrazovanja posao dobijaju odmah".

- Zato je važno da osnažimo i napravimo raznovrsniju obrazovnu strukturu. Ne vredi da imamo tri miliona menadžera, ako tih tri miliona neće imati gde da radi.

Predsednik je podsetio da nova moderna oprema treba da doprinese boljem zdravlju ljudi.

- Sve su mašine iz zapadne Evrope i SAD. Ovde će biti instalirana najskuplja magnetna rezonanca, preko dva miliona evra. Leskovac će imati sve najbolje. To je jedan deo onoga što u Leskovcu radimo. Dalje ćemo ulagati u uvođenje investitora. Danas je 10.000 ljudi manje nezaposleno u Leskovcu nego pre deset godina - istakao je.

- Očekujem da u naredna dva tri dana ponovo idemo u Brisel, Kurti i ja. Naše je da sačuvamo Srbiju od urušavanja nacionalnih interesa. Mi nikada nismo tražili sankcije ni protiv koga, nikada. Ozbiljne države i vlade se tako ne ponašaju - napomenuo je.

Podsetio je i da on, njegova i njegova porodica nemaju račune u inostranstvu, a da neki imaju milijardu evra prihoda u inostranstvu, da su sami prijavili.

Mamografi stižu i u Babušnicu i Negotin 

Govoreći o mamografima, naveo je da 25. i 26. novembra stižu i Babušnicu i Negotin, Vladičin Han i Vlasotince do 1. decembra, stići će još u Kladovo, Niš, Kragujevac, Užice. Magneti stižu u Čačak, Valjevo, Šabac, i to brzo. 

Bolnica je puštena u rad 1974. godine, ponovio je Dimitrijević i dodao da ima više od 1.400 zaposlenih, a pokriva više od 240.000 stanovnika na teritoriji Jablaničkog okruga, odnosno opštine Leskovac, Medveđa, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Crna Trava.

Predsednik Vučić predstavio je ranije ovog meseca mapu opremanja zdravstvenih ustanova i istakao da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen zdravstvenim ustanovama u gradovima i opštinama širom Srbije.

Naveo je da će mamografi, pored Leskovca, biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Požarevac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    24. oktobar 2023 | 11:41

    Ovo je potvrda odgovorne drzave koja ulaze u zdravstvo.

  • Lena

    24. oktobar 2023 | 11:35

    Ovaj potez će motivisati žene da redovno brinu o svom zdravlju i da se edukuju o važnosti mamografskih pregleda.

  • Mita

    24. oktobar 2023 | 11:35

    Sve u svemu, ovaj mamograf će značiti više kontrole i komfora za žene u Leskovcu, što je od suštinskog značaja za njihovo zdravlje i dobrobit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA