≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vučić uoči predstojećih razgovora sa šestoricom zvaničnika u Briselu: Neće biti lako, već znam šta da očekujem

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srbija je jedna od najbezbednijih država u Evropi

  • 57
Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o detaljima predstojećih razgovora u Briselu, za Dnevnik RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga sutra očekuju sastanci sa šestoricom visokih evropskih zvaničnika, na kojima će razgovarati sam oko načina formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Imaćemo susret sa Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom i velikom evropskom trojkom - Makronom, Šolcom i Meloni", rekao je predsednik Srbije za RTS.

Dodao je da će razgovori biti vođeni u formatu jedan plus nula, odnosno da će samo on biti prisutan sastancima sa beogradske strane.

"Velika petorka je bila ovde. Oni su doneli svoj predlog oko načina formiranja Zajednice srpskih opština, mi smo dali svoje odgovore i sugestije", rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

Na pitanje novinarke da li može da otkrije detalje sastanka, Vučić je rekao da ne može i dodao da Beograd ostaje spreman na razgovore i dijalog.

"Svakako smo mi spremni da razgovaramo o tome i oni kucaju na otvorena vrata, kada je Beograd u pitanju", rekao je Vučić.

On je naglasio da postoje i drugi problemi i nerešena pitanja, od carinskih pečata preko tablica, do energetike.

"Mi smo tu bili vrlo konstruktivni, veoma fer. Videćemo sutra. Ja se nadam da će to proteći u dobroj atmosferi, u atmosferi kompromisa i u atmosferi stvaranja prilika za nadu i budućnost i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Da će biti lako, nemojte da imate nikakve sumnje, neće", zaključio je Vučić.

Život jednog deteta važnijih od svih mostova koje smo napravili

Predsednik je poručio da kao društvo moramo poseban fokus da stavimo na ljude, a pre svega žene i decu i istakao da je to važnije od svih puteva, pruga i svega ostalog što gradimo.

Vučić je rekao za RTS povodom današnjeg puštanja u rad sistema Pronađi me da je u Srbiji izgrađeno više od 1.440 mostova, ali da je od svih njih važnije da sačuvamo život i jednog deteta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kazao je da se umesto prebacivanja krivice na druge uvek trudi da sagleda nekada greške i zablude i vidi šta je to što pre nije urađeno ili nije video, kao na primer to da svaka bolnica nema mamograf.

Predsednik je istakao da je veoma važno što je pokrenut sistem Pronađi me, jer će mnogo značiti da se sačuva i jedan dečiji život.

Naglasio je da je u Srbiji manje krivičnih dela i vršnjačkog nasilja i da je naša zemlja jedna od najbezbednijih u Evropi.

Predsednik Parlamenta privremenih institucija rekao da ZSO neće biti tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući saopštenje Vlade u Prištini da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatio širi sveobuhvatan plan koji je iznela "petorka" kada je bila u Prištini, rekao da on nije tako rekao i da su trikovi u detaljima, te da su oni to prihvatili kao bazu, osnovu.

"A predsednik Parlamenta privremenih institucija je odmah iza njega rekao da Zajednica srpskih opština uopšte nije tema i da neće biti tema. Ne znam šta će onda da bude tema, jer oni neće da budu krivci, iako je svima jasno ko ne želi dijalog", rekao je predsednik gostujući na RTS.

Svima u Evropi je jasno ko ne želi formiranje ZSO, dodao je Vučić i kako je istakao - koristeći se slučajem u Banjskoj i svim drugim kako bi se vršilo izjednačavanje krivice i Srbiji prebacilo svašta.

"To je svojevremeno rađeno na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. A i kasnije, 1998. i 1999. godine, ali ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i glupi na sve pokušaje Kurtija da on sakrije činjenicu da nikada neće formirati ZSO", rekao je predsednik.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu izaslanika SAD za dijalog Srbije Ričarda Grenela da je vreme da Priština da datum za izbore za predsednike četiri opštine na severu južne pokrajine i da krene sa formiranjem ZSO i oceni da li će to uopšte biti na dnevnom redu sutra, rekao je da su oni napravili mnogo trikova.

Aleksandar Vučić Printskrin: RTS

"I oni tu sad imaju podršku pojedinih zemalja za to, to je proces da čak i da peticiju pišu naši ljudi, meseci će proteći i oni će naći bezbroj dovoljnih razloga da takve inicijative odbiju. Ne verujem u to iako je to bila promptna - kako bi Petar Stano rekao, i najvažnija reakcija od Kišinjeva, od strane Šolca, Makrona kada su razgovarali sa mnom i gospođom Osmani tamo", rekao je Vučić.

Svakako, dodao je, pred nama nisu laki dani.

"Ali želim da umirim građane i da im kažem da imaju odgovorno i pošteno i snažno rukovodstvo koje se bori za interese svoje zemlje, a ne drugih zemalja. Za svoju zemlju i interese svog naroda. Donosićemo najbolje odluke u interesu našeg naroda", poručio je predsednik.

Na pitanje koliko je nastavak pregovora u Briselu otežan za Srbiju nakon incidenta u Banjskoj, Vučić je rekao da je za nas situacija svakako drastično otežana.

"Svakako, otežana je samim događajem i namerno i jedva su to dočekali kao dar sa neba Albanci i neki u, što mi eufemistički nazivamo međunarodnoj zajednici, ali i domaći faktori koji svakoga dana traže odgovornost Beograda i Srbije kako bi dobili izbore", rekao je predsednik.

I da nije bilo Banjske, naglasio je predsednik, našli bi nešto drugo.

Sledeće nedelje raspisivanje izbora

Sledeće nedelje ću raspisati parlamentarne izbore za 17. decembar, pre toga predsednik Narodne skupštine raspisaće izbore u oko 60 opština, a istog dana ići će se i na pokrajinske izbore, rekao je Vučić

- Vidim da su svi u niskom startu, krenule su rasprave među političarima - istakao je predsednik.

Veće penzije i 20 000 dinara jednokratne isplate

Za nekoliko dana penzioneri primaju povišicu od 5,5 odsto, zatim 20 000 dinara jednokratnu isplatu, od 1. januara 14,8 odsto povećanje, a korisnicima socijalne pomoći gledaćemo da pre kraja godine uplatimo jednogkratnu pomoć, u javnom sektoru će ići značajno povećanje plata

- Korisnicima socijalne pomoći naći ćemo način da uplatimo veću pomoć. Pomoćićemo onima koji lošije žive. Minimalac raste na preko 47.000 dinara. Plate u javnom sektoru će ići značajno povećanje koje će biti dvocifreno - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić pustio u rad sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мiraš

    25. oktobar 2023 | 19:55

    То се потпуно слажем са Вучићем,у многим земљама сам био ,али Србија је заиста најбезбеднија земља.

  • Tea

    25. oktobar 2023 | 19:53

    Iako verujem da Kurti nije raspolozen za bilo kakve kompromise sto se tice situacije na KiM,isto tako verujem da ce se Vucic lavovski i dalje boriti za srpski narod

  • Rada

    25. oktobar 2023 | 19:54

    Pred Vucicem nisu laki dani,borba za srpski narod na Kosmetu se nastavlja i necemo odustati od formiranja ZSO jer to je uslov za siguran zivot Srba na Kosmetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA