Vreme čitanja: oko 8 min.

Vučić iz Brisela: Jasno smo rekli da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

Vreme čitanja: oko 8 min.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti razgovarali su danas u Briselu, ali ne jedan sa drugim, već na odvojenim sastancima sa evropskim zvaničnicima

  • 57

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu, kao i da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova.

Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali su danas, ali ne jedan sa drugim, već na odvojenim sastancima sa evropskim zvaničnicima.

Osim zvaničnika EU, Vučić i Kurti razgovarali su i sa takozvanom velikom trojkom - čelnim ljudima Francuske, Nemačke i Italije. Prvi sastanak predsednika Vučića sa evropskim zvaničnicima u Briselu završen je danas nešto posle 15 časova.

"Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno", rekao je Vučić novinarima.

"Jedino smo imali jednu rezervu i opet je rekli, oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić.

Mi smo potpuno spremni za formiranje ZSO i u skladu sa predlozima koje smo dobili, dodao je Vučić.

"Međutim, čini mi se da je svima danas jasno, bez obzira na sve trikove poput onih koje puštaju vlasti iz Prištine u svojim medijima 'da je Vučić odbio da potpiše', a suština nije u bilo kakvim potpisima, već je pitanje sprovođenja onoga što je nekada potpisano ili dogovoreno", naveo je Vučić.

Naglasio je da u svakom slučaju mi želimo mir u celom regionu.

"I nastavićemo da se ponašamo odgovorno i uveren sam da ćemo morati da postignemo napredak ili će u Evropi svima biti potpuno jasno ko koči napredak", naglasio je Vučić.

On je rekao da je danas imao sastanke sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednicom Vlade Italije Đorđom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Žozepom Boreljom, šefom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, kao i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"U tim razgovorima govorili smo naravno o svim ključnim temama, od deeskalacije do primene sporazuma koji su ili potpisani ili dogovoreni u prošlosti", rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da se papir koji je 21. oktobra u Beograd donela tzv. velika petorka odnosi na formiranje ZSO i ocenio da je on solidna osnova za nastavak razgovora, kao i da je Beograd spreman da radi na njemu i da se odmah ide u primenu.

"Mi smo za taj papir rekli da je solidna osnova, veoma dobra osnova, i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu. Uz ovu jednu važnu stvar o kojoj sam govorio i o kojoj sam danas i u svom usmenom izlaganju upoznao predstavnike tri najmoćnije, evropske zemlje - Francuske, Nemačke i Italije. To je onaj isti uslov, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nezavisnost Kosova, teritorijalni integritet Kosova itd", naglasio je Vučić.

On je rekao i da ne može da govori o detaljima šta sadrži taj dokument, jer je takav dogovor.

Vučić je precizirao i da se u tekstu dokumenta velike petorke ne traži direktno priznanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane Beograda, već da je glavna tema u njemu formiranje ZSO.

"Tema je Zajednica srpskih opština. A potpuno je jasno ko ne želi da formira ZSO i ispuni ono što je osnovni sporazum potpisan još pre više od 10 godina", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako nastaviti pregovore kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti traži sankcije protiv Srbije, Vučić je odgovorio da su to sve bile nečije igre ne bi li prebacili odgovornost na drugu stranu.

"Sve vreme smo samo kroz to morali da prolazimo. Ja mislim da je danas i liderima, a i savetnicima koji su došli u kasnim popodnevnim satima situacija neuporedivo jasnija nego što je bila ranije", rekao je Vučić na pitanje da li su mere protiv Srbije bile tema razgovora i kako dalje razgovarati sa Prištinom kada oni traže isključivo uvođenje mera protiv Srbije.

Predsednik je istakao da Beograd zna koje su njegove obaveze i šta je sve ostalo da se primeni, a ranije je dogovoreno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)
"Znamo mi šta je ostalo iz sporazuma još iz 2011. godine. Dakle od pečata do tablica, vrlo smo blizu dogovora oko energetike", naveo je Vučić.

Vučić je izjavio i da u Briselu nije bilo razgovora o sankcijama Srbiji.

"Niko nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji, čujem da su ih ovi drugi pominjali", rekao je na pitanje novinara kako reaguju predstavnici međunarodne zajednice kada iznosi stavove i da li je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu bilo govora o nekim sankcijama.

Naglasio je da kada se o tome govori, da treba napraviti veliku razliku.

"Kada je neko odgovoran i ozbiljan, on zna da ne može da donosi odluke u ime SAD i EU, kakvu će politiku da vode. Nikada niste od mene čuli da sam rekao kako bi trebalo da se uvode sankcije protiv nekoga iz Prištine ili Sarajeva ili bilo gde drugde", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se na današnjim sastancima u Briselu nije postavljalo pitanje da li će se nešto potpisati ili ne, već da li će biti ispunjeno ono što je dogovoreno u prethodnih 10 godina.

Aleksandar Vučić Brisel Foto: Tanjug/STR/bg

"Nije bilo pitanje da li ćemo nešto potpisati ili ne, jer smo to pitanje već prošli u Ohridu i pre Ohrida. I ono što smo već potpisali je Briselski sporazum 2013. godine. I to su potpisale obe strane, kao i treća strana, predstavnici EU, koji su bili naši medijatori. To je nešto što je potpisano i trebalo je da bude ispunjeno, a nije bilo ispunjeno u prethodnih 10, skoro 11 godina", naglasio je Vučić, odgovarajući na pitanja stranih novinara da li je odbio da potpiše predlog o formiranju ZSO.

On je dodao da je od samog početka govorio da su on i Srbija spremni da se sve ispuni osim stvari koje bi vodile do "de facto" ili "de jure" nezavisnosti Kosova, statusa članice UN ili teritorijalnog integriteta Kosova.

Vučić je rekao da reč ne bi trebalo da bude o potpisivanju, već o implementaciji.

"Nije reč o potpisivanju, već o implementaciji, o zaustavljanju etničkog čišćenja Srba sa severa Kosova i Metohije, jer 13 odsto Srba je već napustilo sever Kosmeta", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija spremna za nastavak razgovora.

"Mi smo vrlo spremni da nastavimo diskusiju, da nastavimo razgovore, da održavamo stabilnost i mir. I potrudićemo se da pokažemo celom svetu ko se ponaša ozbiljno i odgovorno i ko zaslužuje poverenje međunarodne zajednice", zaključio je Vučić.

Predsednik je rekao i da nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, ali da ne mogu da podržavaju stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da "SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku" rekao da tu izjavu nije video u celini i da bi bilo neozbiljno da to komentariše.

"Kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 oni se s pravom pozivaju na to. Mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada, mimo tog mandata, kažete - mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da kada im postavi to pitanje dobije odgovor da su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da po njima oni imaju pravo da podrže stvaranje vojske, ali je istakao da u tom slučaju ne mogu da se pozivaju na međunarodno pravo.

On je poručio da je uvek spreman da potpiše sve što je potrebno da se ispuni, kada je reč o rešavanju situacije na KiM, ali nikada prisustvo Kosova u UN i pitanje koje se tiče nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Kosova.

Vučić: Srbija ponosna što čuva međunarodno pravo

Još jednom je ponovio da je teško voditi razgovore sa onima koji su odavno doneli odluku da priznaju nezavisnost Kosova.

"Kad god se pozovete na Povelju UN, na Rezolucije UN, kao što vidite u slučaju Izraela i Palestine, svi se pozivaju na UN. Ali kada je u pitanju Srbija, onda hoće da se sklone od UN i Povelje UN. Zato je pozicija Srbije teška, i ne mislim da će biti lakše u budućnosti. Borićemo se za opstanak, čuvamo Rezoluciju 1244 i poštujemo međunarodno pravo".

Vučić je istakao da niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji.

"Čuo sam da ih je neko drugi pominjao, ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu", rekao je Vučić.

"Podržavamo delovanje Kfora i NATO-a na KiM"

Predsednik je istakao da Srbija podržava delovanje Kfora i NATO-a na KiM.

"Očekujemo da povećaju broj svojih pripadnika, ali je problem da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezoulicjom 12 44", objasnio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić se obratio na otvaranju Prokopa: Imaćemo šatl voz, biće povezan sa linijama metroa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    26. oktobar 2023 | 20:50

    Srbija je zahvaljujuci Vucicu dovoljno jaka zemlja da ne podlegnemo pritiscima i ucenama.

  • Goga

    26. oktobar 2023 | 20:59

    Situacija jeste teška za našu zemlju ali Vučić daje sve od sebe da se situacija na kim reši mirnim putem.

  • Boki

    26. oktobar 2023 | 20:55

    Razgovori između Beograda i Prištine su ključni za rešenje ovog pitanja. Nadam se da će obe strane pronaći kompromis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA