Vreme čitanja: oko 2 min.

Ambasador Hil: "Potreban dijalog između Beograda i Prištine koji ima za cilj političko rešenje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima, treba da postoji proces "davanja i uzimanja"

  • 7
Nikola Tesla i Mihajlo Pupin na novim poštanskim markama Foto: Milena Đorđević

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je potreban proces dijaloga između Beograda i Prištine koji ima za cilj političko rešenje, kao i da se mora poštovati mišljenje obe strane, piše Tanjug.

"Mislim da je najbolja stvar koju možemo da uradimo da podržimo proces gospodina Lajčaka i pokušamo da osiguramo da krajnji ishod bude uspešan", rekao je Hil u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, treba da postoji proces "davanja i uzimanja", dodavši da je to ono što pokušava da uradi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Niko ne može da izađe iz ovog procesa dijaloga i da kaže - ja hoću sve, i teram drugu stranu da na sve pristane. Mislim da ljudi takođe treba da razmisle o činjenici da će Kosovo i Srbija postojati još dugo", poručio je američki ambasador u Beogradu.

Govoreći o dijalogu u Briselu kojem su na odvojenim sastancima prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Hil je rekao da nije očekivao "potpuni uspeh", već napor da se obe strane vrate "na ono što su suštinski elementi dijaloga".

"I mislim da je, u tom kontekstu, to bio važan sastanak. Obe strane su došle na sastanak. Sada nam ostaje da vidimo nastavak dijaloga. Međutim, jasno je da to nije rešilo sve probleme koji ostaju", rekao je ambasador SAD u Srbiji.

Dodao je da je dijalog dobio veliku pažnju, na visokom nivou, kao i da je važno to što su učestvovali predsednik Francuske i nemački kancelar.

"Pravo pitanje je sadržina dijaloga. Možemo li doći do situacije da se Srbi na Kosovu osećaju prijatno u svom okruženju i da dobiju neku vrstu Zajednice opština sa srpskom većinom. I drugo, može li Priština postići ono što želi, a to je jasan put ka članstvu u međunarodnim organizacijama Dakle, to su složena pitanja, teški problemi, svakako opterećeni nasleđem", poručio je Hil.

Istakao je da su dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, velika prepreka pregovorima u Briselu, te da Vašington pažljivo prati istage u Beogradu i Prištini.

"Fokus je na tome da saznamo šta se tačno dogodilo, ko je odgovoran. I na kraju, da stvorimo okolnosti u kojima se to više ne može ponoviti", rekao je američki ambasador.

Odgovarajući na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji, Hil je naveo da zna da je reč o veoma osetljivoj temi u Srbiji, ali da SAD smatraju da svi treba da se pridruže sankcijama protiv Rusije.

"Nisam ovde da govorim Srbiji šta da radi, ali bih pozvao sve da sagledaju objektivne okolnosti napada jedne zemlje na svog suseda, koji ima za cilj krađu teritorije. To je veliki problem, i nadam se da svi to vide na taj način", poručio je Hil.

Komentarišući srpsko-kineske odnose, naglasio je da Srbija ima pravo da nastavi svoje odnose sa drugim zemljama.

"I SAD imaju odnose sa Kinom. Iskreno, sa Kinom trgujemo mnogo više nego što to radi Srbija", rekao je Hil, dodavši da Srbija ima zrelost i razumevanje da se bavi ovim pitanjima pažljivo, u svom interesu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    27. oktobar 2023 | 19:24

    За мене амбасадор ХИЛ је синоним за РАЧАК !Шта год он каже звучи РАЧАК!

  • Mihailović

    27. oktobar 2023 | 19:19

    Koliko može biti uspešan dijalog kada oni koji vode pregovore podržavaju nezavisnost Kosova, pisali Šiptarima deklaraciju za nezavisnost Kosova i tako ih nagradili za etničko čišćenje Srba sa Kosova i martovski progrom.

  • 😷😷😷😷😷

    27. oktobar 2023 | 19:16

    Potrebno je da se ti vise ne mesas u inutrasnja pitanja Srbije. Takodje je potrebno da ides odakle si doso

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA