Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron: "Beograd i Priština se jasno angažovali za primenu sporazuma"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na konferenciji za novinare posle dvodnevnog samita EU u Briselu, Makron je rekao da su se lideri Unije, pored rata u Ukrajini, kao i stanja u Izraelu, posvetili i situaciji između Beograda i Prištine

  • 10
Emanuel Makron Francuska predsednik Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Briselu da su, u jučerašnjim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, obe strane iskazale jasno angažovanje da će sprovesti postignute sporazume, piše Tanjug.

Na konferenciji za novinare posle dvodnevnog samita EU u Briselu, Makron je rekao da su se lideri Unije, pored rata u Ukrajini, kao i stanja u Izraelu, posvetili i situaciji između Beograda i Prištine posle jučerašnjih sastanaka u Briselu s Vučićem i Kurtijem.

"Italijanska premijerka Đorđa Meloni, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Saveta EU Šarl Mišel, šef evropske diplomatije Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i ja razgovarali smo juče sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem. Mi smo dobili veoma jasno angažovanje obe strane da će primeniti Briselski sporazum i sporazum iz Ohrida, kao i da će u najkraćem roku primeniti dogovor o formiranju ZSO", rekao je Makron.

Makron je istakao da je Uniji sada "zaista važno da to sada postane stvarnost" i da se "nastavi s normalizacijom odnosa" Beograda i Prištine.

"Ponovili smo našu osudu napada od 24. septembra i zatražili jasne mere i istrage od predsednika Vučića”, rekao je francuski predsednik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katalina

    27. oktobar 2023 | 22:03

    Srbija je odavno još ispoštovala sve odredbe iz Briselskog sporazuma.

  • Karolina

    27. oktobar 2023 | 21:48

    Beograd je uvek spreman za primenu sporazuma što se za Prištinu uopšte ne može reći.

  • Tara

    27. oktobar 2023 | 22:03

    Vučić neće nipošto pristajati na nerealne uslove i zahteve Kurtija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA