Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: "Ukrajinu i ukrajinski narod čekaju dani obnove i prosperiteta"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je dodao da je Srbija tu da pomogne

  • 3
goran vesić Foto: Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić učestvovao je danas na srpsko-ukrajinskom poslovnom forumu u Beogradu gde je rekao da je uveren da Ukrajinu i ukrajinski narod čekaju dani obnove i prosperiteta, ali i poručio da je Srbija tu da pomogne.

Vesić je na skupu u Privrednoj komori Srbije naveo da je u ovim vremenima ispunjenim neizvesnošću i zebnjom dužnost donosioca odluka da ne budu maloverni i ispunjeni strahovima već da se hrabro i odlučno suoče sa problemima i ponude rešenja koja će budućnost učiniti boljom.

Podsetio je da je nedavno, u saradnji sa partnerima iz SAD-a pokrenuta incijativa o potencijalnom učešću srpskih građevinskih kompanija u projektima obnove Ukrajine, te da je tim povodom organizovao lično sastanak u Vladi sa srpskim građevinskim kompanijama koje izrazile želju da učestvuju u posleratnoj obnovi Ukrajine.

Kako je istakao, zajednički zaključak tog sastanka je da srpska građevinska i mašinska industrija raspolažu inženjerskim kapacitetima, radnom snagom, mehanizacijom, referencama i iskustvom da mogu da učestvuju u veoma zahtevnim projektima koji čekaju Ukrajinu posle rata.

Vesić je naveo da je srpska građevinska industrije u poslednjih nekoliko godina u poletu i da to potvrđuju činjenice.

S tim u vezi, naveo je da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla u tekućim cenama za 19,3 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je posmatrano u stalnim cenama ukupna vrednost građevinskih radova porasla 15,8 odsto.

Rekao je da je na kraju 2013. godine doprinos građevinarstva srpskom BDP-u iznosio tri odsto, a da je 2022. učešće građevinske industrije u našem BDP-u iznosilo 5,5 odsto.

- Godišnja vrednost izvedenih građevinskih radova skočila je sa oko 1,6 milijardi evra ostvarenih u 2013. godini na 4,95 milijardi, koliko je iznosila u 2021, odnosno 5,24 milijardi evra u 2022. godini - precizirao je Vesić.

On je, između ostalog, zahvalio ukrajinskim partnerima na podršci očuvanju teritorijalnog integriteteta i suvereniteta Republike Srbije po pitanju Kosova i Metohije i dodao da će Srbija nastaviti da poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA