Todorić: Tadić se nalazi na rubu provalije

Direktor Centra za novu politiku smatra da je lider DS u najtežoj situaciji od kad se bavi politikom

  • 0

Boris Tadić nalazi se na rubu provalije po prvi put u svojoj političkoj karijeri. Ko nije bio na rubu provalije, nije ni imao mogućnost da postane veliki političar - rekao je Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

On smatra da je politika koju je simbolizovao Tadić imala puno grešaka, koje sada svi stavljaju u prvi plan, ali je istakao i da je bivši predsednik i lider Demokratske stranke načinio i dosta pozitivnih koraka.

- Boris Tadić je učinio neke korake ka pomirenu u regionu. Verujem da mnogi ne mogu da namažu na hleb odlazak u Srebrenicu i Vukovar - naglasio je Todorić.

On je podsetio da mnogi Tadiću zameraju što je izgubio izbore, a zaboravljaju da je i Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik Srbije, takođe gubio izbore u prošlosti.

Todorić je naveo i da će, bez obzira da li na stranačkim izborima pobedi Tadić ili Dragan Đilas, "DS biti u velikom problemu".

- Oni moraju da nauče da budu opozicija. Nažalost, oni to ne znaju, jer su osam godina bili na vlasti - rekao je on.

JAKŠIĆ: DS TREBA DA POSTOJI, ALI NE SA STARIM BORISOM TADIĆEM

Spoljno-politički urednik "Politike" Boško Jakšić smatra da je "paradoks da je jedna stranka koja je rušila Miloševića i uveravala nas da nema nezamenjivih, sama podlegla istim tim simptomima i upala u istu situaciju".

Tadić je, prema njegovim rečima, trebalo da prihvati izborni poraz na vreme, prizna greške, a naročito loša kadrovska rešenja, odrekne se marketinške politike i vrati se socijalnoj demokratiji. On veruje da je "jako dobro da se desi promena".

- Za Srbiju je važno da DS postoji, ali ne sa starim Borisom Tadićem. To mora da bude neki drugi Boris - kaže on.

PROF. PAVIĆEVIĆ: AKO TADIĆ POBEDI, DS ĆE OSLABITI

Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević rekao je da je za DS važno da se desi promena i na njenom čelu.

- Ukoliko on može da shvati svoje greške, da kaže grešio sam, oklevao sam... Ipak, to je rekao kad je hteo da raspusti gradski odbor, kad su ga sabotirali iz gradskog odbora, pa je odustao i popustio svojim "neprijateljima". I tu se postavlja pitanje: ako on ne može da sredi stanje u sopstvenoj stranci, kako bi mogao sutra da se ponaša na vlasti - upitao je on.

Pavićević je potom naveo četiri glavne Tadićeve greške. Prema njegovim rečima, Tadić je "pokazao autoritarnu crtu svoje ličnosti i preneo je na ešalon ljudi u DS, ali i na svog konkurenta". Takođe, dok je bio predsednik države pokazao je odsustvo smisla za demokratiju.

- Objašnjavao je da je dobro da krši pravila, jer je to dobro za zemlju - podsetio je prof. Pavićević.

On je dalje za Tadića rekao da je "kadrirao gde god da je mogao, naročio u Vladi Srbije, pa je kontrolisao bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, bivšu ministarku pravde Snežanu Malović, bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremić i bivšeg državnog sekretara Slobodana Homena, i to vrlo loše".

Kao najveću grešku, profesor FPN-a je naveo da "Tadić bio sklon tome da obmanjuje građane".

- Parola Kosovo i Evropa je čista obmana, lažni kompromis i nemoguće ju je ostvariti. Ako Tadić pobedi na izborima u DS, to bi DS učinilo slabijom na duži period - zaključio je Pavićević.

(Telegraf.rs/Izvor: B92)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA