PRIZNALI GREŠKU: Tanjug se izvinio Dačiću, B92 još uvek ćuti

Zbog pogrešne interpretacije njegovih reči i naslova "Zločinci nas ne puštaju u EU", premijer Srbije kaže da će Nemačka uputiti zvaničan protest, što može dovesti do nepotrebnog diplomatskog skandala

  • 0

Novinska agencija Tanjug izvinila se premijeru Srbije Ivici Dačiću i srpskoj javnosti zbog toga što informacije, koje je ovaj medij objavio "ne odgovaraju obraćanju premijera u Dragincu 14. oktobra". Dačić je zatražio izvinjenje od ove agencije, ali i od televizije B92, jer su "pogrešno preneli njegovu izjavu"

Poređenjem informacija koje je Tanjug objavio i snimka onoga što je premijer Ivica Dačić rekao 14. oktobra 2012. godine u mestu Draginac, utvrdili smo da delovi Tanjugove informacije ne odgovaraju obraćanju premijera. Tu informaciju preneli su i drugi mediji, a nakon toga usledile su reakcije političara iz zemlje i inostranstva.  Da to ne bi izazvalo još teže posledice, izvinjavamo se javnosti i premijeru - saopštila je ova agencija.

Dačić je zatražio izvinjenje državne agencije jer je neadekvatno prenela njegov jučerašnji govor u Dragincu, što je dovelo do interpretacije u drugim medijima koje, kako kaže, štete državnim i nacionalnim interesima.

- To tražim i od B92 jer je objavio naslov "Zločinci nas ne puštaju u EU". Ne znam da li su mediji svesni posledica takvih interpretacija - rekao je Dačić.

On je istakao da je Tanjug njegovu izjavu u Dragincu kod Loznice, gde je održan pomen streljanim civilima u Drugom svetskom ratu, preneo na neadekvatan način, a da su drugi mediji na osnovu toga objavili izjave komentatora.

- Sada se može očekivati da Nemačka uputi zvaničan protest. Mediji ne moraju da me vole, ali bi trebalo da imaju odgovoran odnos prema državi. To što su juče uradili je direktno štetno za nacionalni idržavni interes - kazao je Dačić.

On je pozvao medije da "ako već ne šalju novinare na događaje, ne tumače njegove misli, nego da ih samo prenesu".

- Ne mislim da sam toliko vredan da tumače moje misli. Danas ću dostaviti svima šta sam rekao, pa neka se vidi da li je negde pomenuto da nas zločinci ne puštaju u EU. Nijedan normalan čovek to ne bi mogao da kaže, čak i da tako misli - naveo je Dačić.

Premijer je dodao da je juče došao u situaciju da je morao da moli medije da objave ono što je rekao.

- Odmerio sam šta je trebalo da kažem i za to snosim odgovornost. Mislim da nisam pogrešio jer nikoga nisam povredio. To sam govorio i u UN. Nemam kome da se pravdam, šta sam rekao, rekao sam, a ako nisam dobro rekao, narod će to oceniti na izborima i tačka. Ali, nemojte da od toga da pravimo diplomatske skandale - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs /Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA