Vreme čitanja: oko 2 min.

MSP: Netačne tvrdnje hrvatskog ministra, srpski konzul nije prekršio Bečku konvenciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je saopšteno iz MSP-a, takva odluka ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne

  • 3
Ministarstvo spoljnih poslova zgrada Foto: Shutterstock

Povodom odluke Zagreba da srpskog diplomatu u Zagrebu proglasi personom non grata, kao odgovor na isti potez srpskih vlasti prema hrvatskom diplomati u Beogradu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su netačne tvrdnje da se prema srpskom konzulu primenjuju recipročne mere.

Konzul Petar Novaković nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove, navode iz MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacuje razloge koje je hrvatska strana navela kao obrazloženje odluke da se savetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata.

Kako je saopšteno iz MSP-a, takva odluka ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

"Netačne su tvrdnje ministra Grlić Radmana i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, budući da on svojim delovanjem u Republici Hrvatskoj nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove", piše u saopštenju.

Ističe se i da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine.

"Zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije", navodi se u saopštenju.

MSP ističe da u slučaju srpskog konzula Petra Novakovića nema nikakvih dokaza.

"Dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena", piše u saopštenju.

MSP poziva hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što, kako navodi, #svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu#.

MSP je juče doneo odluku da prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi za personu non grata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ove ustase nista bolji nisu

    22. novembar 2023 | 10:01

    Od hitlerovih potomaka

  • Ana

    22. novembar 2023 | 09:57

    Sta ce narodi da misle o svojim drzavama kada niko ne iznosi cinjenice. Samo prazna prica bez dokaza, a primaju velike plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA