Vreme čitanja: oko 1 min.

CIK odgovorio organizatorima peticije za smenu nelegalnih gradonačelnika na KiM kome da se obrate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz CIK-a su rekli da se sa ovim pitanjem treba obratiti predsedniku Skupštine opštine u odgovarajućim opštinama

  • 0
Kosovo opština Zvečan Foto: Tanjug/dopisništvo KIM

Centralna izborna komisija tzv. Kosova odgovorila je organizatorima koji su joj juče uputili popunjene obrasce za pokretanje inicijative za razrešenje četiri gradonačelnika severnih opština.

Iz CIK-a su rekli da se sa ovim pitanjem treba obratiti predsedniku Skupštine opštine u odgovarajućim opštinama.

"Dopise koje smo dobili 5. decembra elektronskom poštom pregledali smo i odgovorili da prema podzakonskim aktima Ministarstva za lokalnu samoupravu zahtevi treba da se upute predsedniku Skupštine opštine u odgovarajućim opštinama", naveli su iz CIK-a.

Albanski gradonačelnici četiri većinske srpske opštine na severu, koji su izabrani na lokalnim izborima u aprilu 2023. godine, ušli su nasilno u opštinske objekte krajem maja poslije čega su usledile domonstracije lokalnih srba i sukobi sa KFOR i priapdnicima ROSU jedinica.

Institucije Kosova su odbacile mogućnost da nelegalni gardonačenici podnesu ostavke i odlučile da će izbori u ovim Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica održe tek nakon prikupljanja 20 % potpisa birača.

Zakonom o lokalnoj samoupravi na Kosovu precizirano je da se prevremeni izbori za predsednika opštine mogu održati u slučaju da aktuelni gradonačelnik podnese ostavku, u slučaju da građani zahtevaju razrešenje predsednika opštine putem peticije koju je potpisalo 20 odsto glasači opštine ili u slučaju da se predsednik opštine bez razloga ne pojavi na radnom mestu duže od mesec dana.

(Telegraf.rs/N.Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA