Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija ostvarila napredak u borbi protiv korupcije

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima

  • 2
Bankar Foto: Pixabay/janeb13

Republika Srbija je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) organa Saveta Evrope, pokazuje najnoviji izveštaj ove organizacije. Reč je o preporukama iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene.

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca.

Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope.

Ispunjavanje ovih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Netacno

    8. decembar 2023 | 16:45

    A da te zaposle u drzavnu ustanovu traze trogodidnju platu . A tek u zdrastvu , ako nemas u dzepu nista od operacije cekas 10 godina. Neko nije upoznat sta se desava.

  • 8. decembar 2023 | 16:02

    Koji napredak ,o čemu pričaju ??? Meni za razdvajanje sata struje traže od 4000 do 5000€ jer ne znaju precizno da kažu ,samo da razdvojim sat od brata…. Ejjjjj 4-5 hiljada € samo za sat…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA