≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jovanov: Podneo sam krivične prijave protiv Aleksića i Tepić

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jovanov je pozvao nadležne da provere tačnost, kako je rekao "nekih drugih stvari koje je Aleksić radio kao predsednik opštine Trstenik

  • 8
Sednica Predsednistva SNS Foto: ATA Images

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Milenko Jovanov rekao je za Tanjug da je danas podneo krivične prijave protiv predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

"U skladu sa onim što smo govorili na konferenciji za štampu koja je održana u subotu, danas sam podneo krivične prijave protiv Miroslava Aleksića i Marinike Tepić. Kada je u pitanju Aleksić, krivična prijava je podneta zbog njegovih čudnih radnji kada su u pitanju nevladine organizacije i Nacionalna služba za zapošljavanje, gde je sa tastom Ljubišom Kneževićem uspeo da izvuče 54 miliona dinara za finansiranje raznih projekata za koje, kako imamo informaciju, ništa nije realizovano", rekao je Jovanov za Tanjug.

Jovanov je pozvao nadležne da provere tačnost, kako je rekao "nekih drugih stvari koje je Aleksić radio kao predsednik opštine Trstenik.

"Da li su firme koje su angažovane da sprovode radove dobijale poslove zato što su bile u dobrim odnosima sa njim i da li su te poslove realizovale u skladu sa onim što je ugovor tražio", rekao je Jovanov. Jovanov je dodao da se krivična prijava protiv Tepić odnosi na period 2012-2016. godine kada je bila na čelu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. "Tada su vrlo često dodeljivana sredstva koja nikada nisu pravdana. Ona su odlazila samo u jednom pravcu i nikada se nije saznalo na šta su ta sredstva trošena. Takođe, finansirani su različiti oblici navodnih sportskih udruženja koja zapravo to nisu bila jer su se nalazila na adresama privatnih kuća", naveo je Jovanov. Jovanov je ocenio da je jasno da su se na taj način finansirali neki njoj bliski prijatelji poput Novaka Filipović koji je kasnije govorio o tome.

"Dakle, njegov klub Spartans iz Pančeva. Od koga je ona kasnije, kako je on sam rekao, tražila da za njene potrebe iseli novinara Miću Milakova iz Pančeva."

Jovanov je pozvao nadležne da provere kako su i na koji način finansirane "Banatske šore", posebno imajući u vidu da su nekoliko puta zaposleni u tom pokrajinskom sekretarijatu Mariniki Tepić skrenuli pažnju da nema osnova da se finansiraju jer nije sport.

"Čak postoji i pisani trag o tome, međutim ona je to sve zanemarila i novac građana je trošila na jedan sport koji to zapravo nije, već zabava za njenu tadašnju stranačku organizaciju", rekao je Jovanov.

Jovanov je rekao da su krivične prijave poslate tužilaštvu u Novom Sadu i u Kruševcu.

"Očekujemo da tužilaštva reaguju po tim prijavama. Da pozovu sve one koji su navedeni u prijavama, da ih saslušaju, da izvedu dokaze i da onda konačno dobijemo odgovor na pitanje gde su se i kako trošile pare građana Srbije i kako se to neko bahatio i bogatio za vreme dok je Srbija propadala, dok su delili otkaze građanima, dok narod nije imao hleb i nije imao posao", zaključio je Jovanov.

U obrazloženju krivične prijave protiv Aleksića u koju je Tanjug imao uvid, Jovanov je naveo da postoji osnovana sumnja da je Aleksić u dužem vremenskom periodu, na teritoriji opštine Trstenik, u nameri da sebi i drugima pribavi protivpravnu imovinsku korist, izvršio više krivičnih dela predviđenih Krivičnim zakonikom. Jovanov je u obrazloženju prijave, naveo da je Aleksić zajedno sa Ljubišom Kneževićem, za koga navodi da mu je tast, osnovao nevladinu organizaciju "Fond za unapređenje resursa građana" koji je u periodu od 2009. godine do 2012. godine sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja - Nacionalnom službom za zapošljavanje zaključio više ugovora na osnovu kojih je zatim iz budžeta Srbije uplaćeno na račun Fonda iznos od 54,7 miliona dinara.

U obrazloženju prijave se navodi da, se sumnja da je Fond usluge zbog kojih je novac dobio prikazao da su izvršene, a da one to nisu bile ili su bile u manjem obimu. Jovanov je u obrazloženju naveo i da je Aleksić zajedno sa Kneževićem i njegovom suprugom Mirjanom Stepanović Knežević koja je obavljala funkciju finansijskog direktora holdinga "Prva Petoletka", zaposlio veći broj osoba kojima je za radno mesto naplaćivao iznose od dve do pet hiljada evra. U obrazloženju se dodaje da su te osobe imale obavezu da se učlane u Aleksićevu stranku i da pet odsto ličnog dohotka uplaćuju tranci. Jovanov je u prijavi naveo i da postoji sumnja da je Aleksić učestvovao u radnjama koje su dovele do toga da "Prva Petoletka" potpiše štetne ugovore sa izvesnim privrednim društvima, preko kojih su izvlačena sredstva za radove ili usluge koje nisu izvršene.

Jovanov u obrazloženju prijave navodi i da određena saznanja ukazuju da se Aleksić kao predsednik opštine Trstenik lično zalagao da privredno društvo "Spasojević prevoz" čiji je vlasnik Slobodan Spasojević duži niz godina bude povlašćeni izvođač radova na nasipanju seoskih puteva i drugih poslova finansiranih iz sredstava javnih preduzeća opštine Trstenik.

Krivičnu prijavu protiv Tepić, Jovanov je podneo, zbog, kako navodi, osnovane sumnje da je u dužem vremenskom periodu od 2013. do 2016. godine sebi i drugima pribavila protiv pravnu imovinsku korist obavljajući funkciju pokrajinskog sekretara za sport i omladinu. Jovanov je naveo da su prema podacima dostupnim u medijima, koje su iznosili sportski inspektori, Novak Filipović, odnosno klub "Spartans" dobili million dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

On je dodao da je novac uplaćen na adresu, koje je privatna i na kojoj ne postoji nikakva teretana. Jovanov je dodao i da je prema njegovim saznanjima Novak Filipović hapšen za trgovinu narkoticima.

U obrazloženju prijave se navodi i da su se u javnosti pojavile informacije da je organizaciji "Banatskih šora" isplaćeno više miliona dinara iz sredstava Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Jovanov navodi da "Banatske šore", u vreme finansirana nisu bile uvrštene u bilo kakav sport, pa su iz tog razloga takve isplate nezakonite.

U obrazloženju se navodi i da je Tepić dodelila novac za organizaciju "Banatskih šora" u Rumuniji, iako za za to nije bilo nikakvog zakonskog osnova na šta su joj, prema navodima, zaposleni u Pokrajinskom sekretarijatu i pismeno ukazivali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    11. decembar 2023 | 16:15

    To je odgovorno i savesno ponašanje.

  • Sofija

    11. decembar 2023 | 12:46

    Opoziciji je jedini cilj da dođu na vlast i nastave sa potkradanjem države.

  • Radule

    11. decembar 2023 | 12:11

    Marinika se razvela nije Tepić već - Čobanu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA