Vreme čitanja: oko 3 min.

Liči na Velikog Štrumpfa: Doneli statuu teroriste Jašarija u Južnu Mitrovicu

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hamza je na društvenim mrežama postavio fotografiju spomenika, u kojem Jašarija naziva "legendarnim komandantom"

  • 4
Adem Jasari, Adem Jashari Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Spomenik najvećem teroristi OVK Ademu Jašariju biće uskoro postavljen u Južnoj Mitrovici. Predsednik opštine Bedri Hamza je na društvenim mrežama postavio fotografiju spomenika, u kojem Jašarija naziva "legendarnim komandantom".

Spomenik Jašariju nimalo ne liči na vođu OVK, koji je ubijen 1998. godine.

Jašarija, kojeg Srbi smatraju zločincem i teroristom, albanski živalj na Kosovu slavi kao heroja i njegovu smrt svake godine obeležavaju nizom komemorativnih svečanosti, što je provokacija za srpski narod na Kosovu koji je Jašarijeva grupa godinama progonila i ubijala.

Podsetimo, Jašari se još u tinejdžerskim danima zajedno sa starijim bratom Hamezom, pridružio ilegalnim albanskim organizacijama koje za cilj imaju odvajanje Kosova i Metohije i njihovo pripajanje zamišljenoj teritoriji Velike Albanije i od 1975. do 1990. godine je bio zbog svoje iredentističke delatnosti u stalnom sukobu sa organima bezbednosti. Aktivno je učestvovao u demonstracijama 1981. godine.

Od 1990. godine više puta ilegalno prelazi granicu i odlazi u Albaniju gde pohađa vojno diverzantske kurseve i učestvuje u organizovanju ilegalnih oružanih formacija koje će kasnije prerasti u jedinstvenu terorističku organizaciju pod nazivom Oslobodilačka vojska Kosova pri čemu dobija i čin majora albanske vojske.

Zajedno sa braćom Hamzom i Muratom i braćom Kodre odlazi 3. novembra 1991. godine u Albaniju na obuku sa namerom da stvori bazu za buduću separatističku vojsku na Kosovu. SDB Republike Srbije pokušala je da ga uhapsi 30. decembra 1991. ali je grupa pružila otpor i uspela da pobegne.

Glavni nosilac terorizma od 1992. do 1997. godine je bila Jašarijeva grupa. Najpre su dejstvovali iz zaseda poput kačaka i balista, a vremenom su koristili savremenije oblike terorizma. Zbog toga su u Okružnom sudu u Prištini na po 20 godina zatvora osuđeni Adem Jašari, Iljaz Kodra, Sahit Jašari, Fadilj Kodra, Jakup Nura, Zenan Kodra i Redžep Selimi, a na 10 godina je osuđen i Hašim Tači.

Prvu veću sinhronizovanu akciju organizovali su 22. aprila 1996. godine kada su u napadima u Peći, Štimlju, Dečanima, na putu Rožaje - Priština kod Kosovske Mitrovice ubili pet i ranili još pet osoba.

Jašarijeva grupa je nastavila terorističke aktivnosti a veći sukob sa srpskom policijom desio se 22. i 23. januara 1998 . Tada je grupa od 7-8 lica na putu Srbica - Drenica zaustavljala vozila i maltretirala putnike. Na lice mesta je došla patrola policije koja je nakon puškaranja počela da goni teroriste među kojima je bio Adem Jašari.

Grupa je pobegla u selo Donje Prekaze, a policija je stigla u selo i pozvala ih na predaju. Na policiju je zapucano iz svih kuća, a teroristička grupa je uspela da se izvuče iz sela. Nakon sukoba srpska policija je javila da je Adem Jašari ranjen u sukobima. U ranu zoru 5. marta 1998, grupa terorista Adema Jašarija napada patrolu MUP-a u selu Lauša, opština Srbica. Tom prilikom albanski teroristi su ranili dva pripadnika lokalne policije i usmrtili tri civila Aškalija - Fatimu Gaši (51) i njeno dvoje dece - sina Gazmenda (16) i ćerku Makfirete (14), nakon čega snage MUP-a kreću u poteru za teroristima ka Gornjem i Donjem Prekazu.

Specijalne policijske snage su 5. marta 1998. opkolile Donje Prekaze i napravile širi prsten oko drugih sela i pozvala Jašarija na predaju. On je to odbio i pružio je jak otpor u dobro opremljenom bunkeru ojačanom džakovima peska. U ovim sukobima je pored Adema poginulo još 65 terorista i članova porodice, kao i 2 pripadnika policije.

Inače, ranije je u centru Prištine postavljen spomenik, a u centralnom području Tirane postavljena je bista Adema Jašarija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiM

    30. decembar 2023 | 09:05

    Sve će to vrlo brzo biti baceno u smeće. Polako samo

  • bole

    30. decembar 2023 | 10:18

    Baš me interesuje da li će njihova opozicija biti protiv spmenika kao što je naša protiv naših spomenika

  • dzoni

    30. decembar 2023 | 10:01

    Dugo je izdrzao divlji covek🤦‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA