Državni vrh kod Nikolića u petak o detaljima platforme za KiM

Na sastanku će biti usaglašeni detalji platforme za južnu pokrajinu, a u ponudi će biti nekoliko modela, od Južnog Tirola, do belgijskog Epena

  • 0

Kompletan srpski državni vrh okupiće se u petak kod predsednika Nikolića kako bi usaglasili ključne detalje platforme za Kosovo i Metohiju. Ponudiće nekoliko varijanti - od modela Južnog Tirola do Epena u Belgiji, prenose "Novosti".

Cilj je, prenose izvori lista, da se pronađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju koja je garantovana Rezolucijom 1244.

Prateći dokumenti platforme biće naš Ustav, učinak svih visokih predstavnika na KiM od 1999. naovamo, kao i pregled svega što je ispunjeno iz Rezolucije 1244, a šta nije. Tekst će biti predstavljen političkoj i intelektualnoj eliti i predstavnicima crkve.

Ukoliko platforma dobije podršku većine u javnosti i Skupštini, veoma brzo moglo bi da dođe i do obnavljanja dijaloga sa Prištinom. O svim tim scenarijima u petak bi na Andrićevom vencu trebalo da većaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, lider URS Mlađan Dinkić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Platforma će biti i odgovor na rezoluciju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koju se sprema da usvoji kosovski parlament.

Ukoliko Evropski savet bude insistirao na ”poštovanju teritorijalnog integriteta KiM”, uslediće jak diplomatski pritisak Beograda da se UN uključi kao medijator u pregovorima. Ako uopšte dođe do tog scenarija, naša država će insistirati na Ist riveru na formatu po kojem bi jedan predstavnik bio iz zemlje EU, koja nije priznala Kosovo, a preostala dva sa nekih drugih kontinenata.

Uz to, Beograd bi verovatno insistirao da se pregovori izmeste iz Brisela.

Model 1: Italijanski Tirol

Južni Tirol je posle Prvog svetskog rata odvojen od Austrije i pripojen Italiji. Pariskim sporazumom, posle 1945, nemačkoj manjini dat je široki krug prava - lokalni organi vlasti, obrazovna i kulturna autonomija, proporcionalnost u zapošljavanju. U Južnom Tirolu danas živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana i jedna je od najrazvijenijih regija.

Model 2: Nemci u Valoniji

Osnova ”belgijskog modela” je položaj nemačke zajednice u provinciji Valonija. Nemci u ovoj zemlji sabrani su uglavnom oko grada Epena na samom istoku zemlje. Iako čine pre svega jezičku zajednicu, u kojoj živi oko 70.000 ljudi, Nemci u ovoj zemlji imaju i široka politička prava. Njihov parlament ima pravo veta na odluke centralne vlasti.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA