Vreme čitanja: oko 4 min.

Đurić pohvalio predlog kongresmenke Teni da se uskrati podrška Prištini: "To je izuzetno dobra vest za Srbiju"

E. T.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teni predložila da SAD uskrate pomoć Prištini dok ne okonča progon Srba i ne formira ZSO

  • 0
Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da je predlog kongresmenke Klaudije Teni da SAD uskrate pomoć Prištini dok ne okonča progon Srba i ne formira ZSO izuzetno dobra vest za Srbiju i da to predstavlja izvanrednu priliku da se čuje glas o položaju Srba na KiM.

Đurić je za Tanjug, na pitanje koliki je značaj tog predloga, rekao da to nije nešto što će iz korena promeniti situaciju, ali da to otvara prostor da se u najvišem i zakonodavnom telu SAD čuje glas o progonu nad Srbima na KiM.

"Posebno bih želeo da našoj javnosti skrenem pažnju i na činjenicu da je kongresmenka u svom zakonskom predlogu zatražila hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih snaga kompletno sa severa KiM i momentalno okončanje progona Srba i kršenja ljudskih prava", istakao je Đurić.

Dodao je da se nada da će ovaj predlog ozbiljno razmoriti članovi Kongresa i da će mnogi od njih podržati sve korake koji vode zaštiti prava Srba na KiM koji doživljavaju stradanje.

"Neki kažu da je to sporovozno etničko čišćenje, a rezultat je u svakom slučaju tragičan i mi to moramo da zaustavimo. Moramo svakog dana ovde da se borimo da se promeni slika o Srbima i sazna istina o položaju hrišćanskih svetinja na KiM koje doživljavaju svakodnevni progon i nasrtaje na imovinu SPC, i na hramove, ali i na imovinu SPC Eparhije raško-prizrenske", ukazao je Đurić i podsetio da je u Banjskoj banjsko-lečilišni kompleks koji je zajednički građen sa Eparhijom i srpskim sistemom zaplenjen nelegalno.

Đurić je dodao da je reč o jako teškoj situaciji, koja se mogla videti u prethodnih nekoliko meseci i naglasio da predlog kongresmenke Teni, bez obzira na njegovu zakonodavnu sudbinu, predstavlja izvanrednu priliku da se čuje glas o položaju Srba na KiM.

"Da se čuje i drugačiji, srpski ugao, a ne samo ono što je prištinska propaganda koja se vešto, godinama, pa i decenijama plasira", rekao je Đurić.

Ukazao je da je ovo, istovremeno, veoma jasan znak srpskog delovanja u Vašingtonu, gde srpska zajednica u SAD, takođe na poziv i naše ambasade i drugih lidera srpske zajednice, jednostavno aktivnije deluje.

Marko Đurić je izrazio nadu će to u budućnosti dati još vidljivije rezultate.

Klaudija Teni Klaudiji Teni / Foto: Michael Brochstein/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Klaudiji Teni veliko hvala, ona se i po nekim drugim pitanjima nalazila neretko i na meti kritika i pretnji od strane pojedinih netolerantnih grupa. Videli smo da je prethodnih dana podržala i Novaka Đokovića, koji je bio suočen sa napadima. Reč je izuzetnoj ženi koja je veliki prijatelj srpskog naroda", naglasio je Đurić.

Na pitanje da li je u Americi već predizborna atmosfera i da li ishod izbora može uticati na Srbiju, Đurić kaže da ne bi gajio nerealna očekivanja od ishoda američkih izbora.

"Podsećam da lideri obe političke partije u SAD jesu zastupali ideju o nezavisnom Kosovu. Mi treba našu poziciju ovde da gradimo na čvrstim temeljima, kroz jačanje saradnje sa predstavnicima obe političke stranke i kroz izgradnju ličnih kontakata, veza, prijateljstava - to je ono što čini uticaj u američkom političkom sistemu", rekao je Đurić.

Dodao je da teba ići malim, ali sigurnim koracima napred, kroz ekonomsku saradnju, ali i jačanje srpskog lobija.

"Jačanje izgradnje srpskog lobija ovde u SAD je veoma značajan korak koji je započet u prethodnom periodu i očekujem da se unapredi naš položaj više na ovaj način, nego kroz puko oslanjanje na pobednika na američkim izborima", rekao je Đurić.

Kada je reč o sukobu na Bliskom Istoku, Đurić je rekao da SAD nisu usamljene u brizi o eskalaciji i ocenio da ceo svet strepi od toga.

Banja Luka Banjaluka, proslava Dana Republike Srpske, Marko Đurić Marko Đurić / Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Podsetio bih na činjenicu da je već 90 dana u Gazi u zarobljeništvu i srpsko-izraelski državljanin koji je 7. oktobra otet, o njegovoj sudbini se ništa ne zna i njegova porodica i roditelji ne znaju da li je živ", rekao je Đurić.

On je dodao da se posledice tog sukoba i te kako osećaju i da Srbija želi da taj sukob stane i da se problemi rešavaju mirno.

Ukazao je da napredak i rast Srbije, iako ona nema nikakvog uticaja na ta dešavanja, zavisi od okončanja sukoba, ne samo na Bliskom Istoku, već i istoku Evrope.

Đurić je dodao u ovoj godini ima malo šansi da u fokusu američke spoljne politike bude mnogo šta osim američko-kineskih odnosa, američko-ruskih odnosa, krize na Bliskom Istoku i da, pored svih drugih dešavanja, teško da će ostati mnogo prostora za bavljenje zapadnim Balkanom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA