Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasilo se MSP Srbije povodom izbora održanih na Tajvanu

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Republika Srbija pridaje poseban značaj i važnost izvanrednim političkim odnosima i svestranoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom, koji se temelje na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i čeličnom prijateljstvu između dva naroda

  • 1
Protesti Kineza protiv nezavisnosti Tajvana u SAD Foto: Tanjug/AP

Danas su završeni izbori na Tajvanu, gde je za predsednika izabran Laj Čing Te, poznat i kao Vilijam Laj iz vladajuće DPP. Reč je o dosadašnjem potpredsedniku Tajvana, kandidatu koji ne odgovara Kini. On je dobio 5 miliona glasova i glavni protivkandidat iz opozicionog KPP-a zaostaje za milion glasova.

Prebrojano je više od 90 posto glasačkih mesta.

KPP je priznao poraz.

"Hvala vam puno. Dao sam sve od sebe. Vrlo sam tužan što nisam mogao da ostvarim smenu vlasti. Jako mi je žao", rekao je KMT-ov Hou Ju-ih.

Ovim povodom se oglasilo Ministarstvo spolnjih polsova Republike Srbije:

"Povodom izbora održanih na Tajvanu 13. januara 2024. godine, koristimo ovu priliku da istaknemo da Republika Srbija, u skladu sa našom doslednom politikom i zalaganjem za poštovanje načela međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, principijelno i dosledno podržava politiku „jedne Kine“, ne priznaje državnost Tajvana, a centralnu Vladu u Pekingu smatra jedinom legitimnom Vladom kineskog naroda.

Republika Srbija u punoj meri podržava teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo Narodne Republike Kine, a naša zvanična pozicija, koja će ostati nepromenjena, jeste da je Tajvan sastavni i neodvojivi deo Narodne Republike Kine.

Republika Srbija pridaje poseban značaj i važnost izvanrednim političkim odnosima i svestranoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom, koji se temelje na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i čeličnom prijateljstvu između dva naroda."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA