≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dačić stigao u Kampalu na 19. Samit Pokreta nesvrstanih u Ugandi

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će Samitu Pokreta nesvrstanih prisustvovati između 1.000 i 1.500 delegata

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao je u Kampalu gde će danas učestvovati na Ministarskom sastanku i u petak, 19. januara na 19. Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi.

Očekuje se da će Samitu Pokreta nesvrstanih prisustvovati između 1.000 i 1.500 delegata, a na vrhu agende se, prema pisanju tamošnjih medija, nalaze geopolitičke napetosti, ratovi i humanitarne krize.

Dačić je pre oko godinu dana učestvovao na Samitu pokreta nesvrstanih, u formatu Kontakt grupe, u Azerbejdžanu i tada je zahvalio brojnim članicama tog pokreta koje stoje uz Srbiju i dosledne su principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostranu proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Na ovogodišnjem Samitu u Kampali obratiće se i domaćin, predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, koji je polovinom prošle godine boravio u Srbiji i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Museveni je tada ocenio da je u Beogradu imao korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.

Museveni je tokom posete podsetio na značaj Pokreta nesvrstanih i naglasio da su jugoslovenska preduzeća, posebno Energoprojekt, izgradila veoma dobru infrastrukturu u Ugandi. Pokret nesvrstanih je najveća grupa država širom sveta posle Ujedinjenih nacija, sa 120 država članica, 18 zemalja posmatrača i 10 međunarodnih organizacija sa statusom posmatrača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA