Vreme čitanja: oko 1 min.

U Zvečanu sutra počinje prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana

  • 1
Kosovo opština Zvečan Foto: Tanjug/dopisništvo KIM

U Zvečanu sutra počinje prikupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika Iljira Pecija, izjavio je danas Darko Vuksanović ispred građanske inicijative za smenu gradonačelnika Zvečana.

On je za Tanjug potvrdio da je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima opštine Zvečan dobijena sva potrebna dokumentacija i da će potpisivanje peticije početi od 9 časova na platou kod spomenika kralju Milutinu.

"I pored svih ometanja, uspeli smo da dobijemo dozvolu i obrazac za potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika opštine Zvečan, pa ćemo sutra početi da prikupljamo potpise" , rekao je Vuksanović.

On je pozvao građane da u što većem broju dođu i potpišu peticiju i dodao da veruje da niko ne podržava način na koji se vodi opština i izazivaju tenzije.

Prema administrativnom uputstvu, za pokretanje referenduma za smenu gradonačelnika Zvečana potrebno je prikupiti 20 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što je 1.411 potpisa. Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su u sredu prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kosovska policija ispred Opštine Zvečan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    18. januar 2024 | 19:18

    Mukice moje,naterali ste ljude da izadju iz kosovske policije,iz institucija sistema,da ne bi priznali tablice republike Kosovo,i sada kad ste ih priznali,ajmo sad sve ponovo iz početka.Jadno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA