Vreme čitanja: oko 1 min.

Stano: Evropska komisija analizira i traži pojašnjenja od Prištine o odluci da zabrani dinare

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je apelovao na obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU

  • 2
Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

Portparol EK Peter Stano izjavio je danas da Evropska komisija (EK) i dalje analizira odluku Prištine o prekidu prometa svih valuta osim evra i traži pojašnjenja tim povodom i istakao da se od Beograda i Prištine očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa.

"I dalje analiziramo i tražimo pojašnjenja o toj odluci, razlozima (za njeno donošenje), motivacijama i mogućim implikacijama, ali generalno se od Kosova i Srbije očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje nisu pogodne po normalizaciju odnosa i koje bi mogle negativno da utiču na stabilnost na terenu", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu, piše Kosovo Online.

On je apelovao na obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol EK je tako odgovorio na pitanje kakav je stav EK u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini da zabrani sve valute na Kosovu starije od evra, imajući u vidu da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao u Davosu da službe EU analiziraju situaciju, dok Beograd upozorava da će doći do obustave isplata plata i penzija u dinarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    20. januar 2024 | 11:31

    Jasno mi je da traže objašnjenje, ali- još je jasnije da im EU,- niti može, a- niti hoće zabraniti! Svaka država samostalno odlučuje o svojoj monetarnoj politici i o svojoj valuti, pa - tako i Kosovo!

  • Novica Ranđelović

    22. januar 2024 | 11:13

    Ko se ovde pravi lud Stano ili Kurti i kako je moguće da ne znaju da je to kršenje rezolucije 1244 Briselskog sporazuma po meni je to svesno kršenje svih međunarodni zakona i pravila ponašanja po evropskim standardima i čemu to vodi Stano i Kurti žele progon preostalih srba da se niste malo zaigrali gospodo evropejci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA