Vreme čitanja: oko 2 min.

Orlić sa najvišim zvaničnicima DR Kongo o jačanju saradnje dve zemlje

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sagovornici su ocenili odnose Srbije i DR Kongo kao zasnovane na bratskim vezama dva naroda

  • 0
Vladimir Orlić Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić održao je sastanak sa predsednikom Demokratske Republike Kongo Feliksom Čisekedijem, čija je inauguracija u subotu upriličena u Kinšasi. Sastankom sa domaćinom, Srbiji je ukazana posebna čast, a tokom razgovora sa Čisekedijem Orlić je iskoristio priliku da mu, povodom ponovnog izbora na funkciju, još jednom prenese iskrene čestitke u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, čiji je izaslanik, i naroda Republike Srbije, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Orlić i Čisekedi podsetili su na dugu istoriju bilateralnih odnosa, tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, te ukazali na međusobno razumevanje i zajednički stav Srbije i DR Kongo da dosledno poštuju principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalnu celovitost i suverenitet svake države.

Potvrđeno je da će se uzajamna podrška po ovim, i svim drugim pitanjima od značaja, nastaviti i ubuduće. Orlić se sastao i sa predsednikom Narodne skupštine DR Kongo Kristofom Mbosom N’Kodijom Pvangom i predsednikom Senata DR Kongo Modesteom Bahatijem Lukvebom.

Sagovornici su ocenili odnose Srbije i DR Kongo kao zasnovane na bratskim vezama dva naroda. Izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je poseta Orlića prva poseta predstavnika Skupštine Srbije Demokratskoj Republici Kongo od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Orlić je uputio i poziv predsednicima oba doma parlamenta DR Kongo za posetu Srbiji i istakao spremnost za unapređenje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima.

Takođe, izrazio je nadu da će biti uspostavljena saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, kao i među delegacijama u međunarodnim parlamentarnim institucijama. U srdačnom razgovoru sa predsednikom Vlade DR Kongo Žan-Mišelom Samom Lukondeom, istaknuta je spremnost za unapređenje saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, u duhu tradicionalno prijateljskih odnosa dve države.

Orlić je iskoristio priliku da, tokom održanih sastanaka, svim najvišim zvaničnicima Demokratske Republike Kongo prenese zahvalnost na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova. Sastancima koje je Orlić održao u Kinšasi prisustvovao je i ambasador DR Kongo u Srbiji Žozef Kalala Mulambo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA