MINISTAR NA SUDU: Knežević: Mene je vrh DS-a unapred osudio!

Pred Specijalnim sudom odbrana ministra poljoprivrede Gorana Kneževića zatražila je da se on oslobodi optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u vreme dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, i podsetila da se on, iako je ministar, nije pozivao na imunitet

  • 2

Odbrana ministra poljoprivrede i šumarstva Gorana Kneževića predložila je danas Specijalnom sudu u Beogradu da ga oslobodi optužbi za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu i izrekne mu oslobađajuću presudu.

- Nema dokaza da je Knežević izvršio dela za koja se tereti i tražimo jedinu moguću presudu, a to je oslobađajuća presuda - rekao je u završnoj reči njegov branilac Krsto Bobot na suđenju u Specijalnom sudu.

Knežević je optužen da je, dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, organizovao grupu čiji su članovi ostali optuženi, pa su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih.

Tužilaštvo je sredinom septembra u završnoj reči predložilo da Kneževića i njegove saradnike proglasi krivim i izrekne kazne od dve do šest godina, jer su zloupotrebom službenog položaja malverzacija s građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine oštetili budžet Zrenjanina za 150 miliona dinara.

Kneževićev branilac podsetio je da je Knežević javna ličnost i da mu osim suda sudi i javnost.

Aludirajući na to da je Knežević opet ministar u Vladi, on je naglasio da je javnost već "dala svoje mišljenje". Bobot je ocenio da je motiv za pokretanje krivičnog postupka protiv njegovog branjenika zapravo politički sukob sa vrhom Demokratske stranke, tvrdeći da su ga čelnici DS-a osudili još u pretkrivičnom postupku.

Zbog toga su, kako je naveo, njegovi branioci podneli krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića po kojoj još nije postupljeno.

Advokat je podsetio i da se Knežević nije pozvao na imunitet, na šta ima pravo, od letos kada je postao ministar, jer mu je, kako je istakao, cilj da se utvrdi materijalna istina i da je reč o političkom postupku koji vodi prethodna vlast.

Kako je najavila predsednica Sudskog veća Maja Kovačević, prvo će završne reči izložiti advokati svih optuženih, a potom će govoriti optuženi, kojih je pored Kneževića, dvadeset, mahom bivših gradskih funkcionera Zrenjanina.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar SNS, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

U januaru 2010. godine se pridružio naprednjacima, a prethodno je bio član Demokratske stranke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Новица

    17. oktobar 2012 | 22:05

    Надам се да ће овај од почетка монтирани процес, против човека који није имао мрљу у свом раду доживети ЕПИЛОГ, али и да ће се разјаснити улога појединих Војвођанских високих функционера ДС-а који су били "покровитељи" ове афере. Браћа Дулићи, Пајтић, Елезовић........време је да одговоре !!!

  • vladimi dr

    17. oktobar 2012 | 17:23

    jos 5 advokata uzmi,najbolje .ja ne mogu da platim pravni savet sa svojom platom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA