Vreme čitanja: oko 6 min.

Klačar: Za nijansu izvesnije formiranje većine u Beogradu nego novi izbori

M. B.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Klačar smatra i da Srpska napredna stranka neće sa tom odlukom da žuri

  • 0
Glasanje, izbori, Srbija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dva dana posle poziva predsednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića političkim strankama na razgovor povodom formiranja vlasti na gradskom nivou izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenjuje da je u ovom trenutku za nijansu izvesnije formiranje većine nego novi izbori.

Klačar je kao razloge naveo to što su protesti dela opozicije relativno skromni i nema većeg pritiska demonstranata na ulici, drugi razlog je što ne postoji suštinski veliki pritisak ni zapadnih zemalja, a treći su "pukotine" u pokretu "Mi-glas iz naroda" koje, kako kaže, otvaraju prostor da se započnu pregovori između vladajuće većine i njihovih odbornika.

Klačar smatra i da Srpska napredna stranka neće sa tom odlukom da žuri, jer im nije cilj da se u Beogradu napravi nestabilna većina.

"SNS neće insistirati na većini pošto-poto u Beogradu, jer je isuviše važan posebno u kontekstu ključnog cilja koji ima Aleksandar Vučić u ovom periodu, to je završetak Ekspo. Dakle Beograd je u tom smislu važan, jer će najveći deo aktivnosti čitavog procesa ići preko Beograda. Mislim da će biti cilj da se izbegne tesna većina gde bi SNS u svakom momentu zavisila od hira nekog odbornika", rekao je Klačar za Tanjug.

Mogućnost da se eventualno dođe do novih izbora je sadržana u tome da se ne može napraviti bilo koja većina, već, kako precizira Klačar, stabilna većina.

Na pitanje kome bi odgovarali novi izbori, odnosno da li bi išli u korist vladajuće koalicije, Klačar smatra da novi izbori nikome ne bi odgovarali, a ponajmanje zajednici u celini jer, kako kaže, oni ne bi rešili konfrontacije, tenzije i nepoverenje koje postoji u javnosti.

"Novi izbori ne bi doveli do tektonskih promena koje bi omogućile da SNS ili opozicija mogu lagano i komforno da formiraju većinu, samim tim ti izbori bi više produkovali tenziju i nepoverenje nego što bi bilo šta rešili jer bi se organizovali u narednih nekoliko meseci", ocenio je Klačar i dodao da bi situacija bila drugačija ukoliko bi se oko tih izbora vladajuća koalicija i opozicija dogovorili i da se izbori organizuju u drugačijem ambijentu, ali taj scenario nije na stolu.

Odgovarajući na pitanje da li vidi mogućnost da pojedini odbornici iz pokreta "Mi-glas iz naroda" podrže formiranje vlasti, Klačar odgovara da je javnost iz izjava Aleksandra Jerkovića saznala da u tom pokretu postoje određene "pukotine" što ukazuje da nisu homogeni, pa i u slučaju toga da li treba lii ne treba razgovarati sa vladajućom većinom.

Klačar ne isključuje mogućnost da postoje i neki drugi odbornici iz nekih drugih lista koji bi mogli da podrže formiranje vlasti.

"Ne verujem da ih može biti veliki broj, koji takođe mogu u nekom momentu da podrže vladajuću većinu, ali ne treba to isključiti", rekao je Klačar.

Da postoje "pukotine" u pokretu "Mi-glas iz naroda" moglo je da se protumači iz saopštenja Aleksandra Jerkovića, koji je nosilac liste Branimira Nestorovića za beogradske izbore, a pre dva dana je tražio sastanak sa predstavnicima ove liste.

"Očekujemo da će naši koalicioni partneri iz udruženja ‘Mi’ uskoro pozitivno odgovoriti na naš poziv da organizujemo zajednički sastanak, na kome ćemo razmeniti stavove, ne samo po pitanju odluka koje se tiču beogradskih izbora, već i o aktuelnim dešavanjima na Kosmetu, kao i o nastavku buduće saradnje. Nakon toga ćemo se obratiti javnosti“, navela Informativna služba pokreta „Nema nazad - iza je Srbija“ koji predvodi Jerković.

Nestorović je više puta izlazio u javnost sa stavom da pokret neće u koaliciju ni sa SNS i SPS, niti sa listom "Srbija protiv nasilja", a takođe je odbacio i Jerkovićeve navode da lista "Mi glas iz naroda" predstavlja koaliciju.

Tim povodom na mreži X se oglasila info služba Pokreta "Mi-glas iz naroda" koja navodi da su oni jedina izborna lista koja nije izašla na izbore kao deo bilo kakve koalicije i da su sve tvrdnje od strane bilo koga da su u koaliciji sa njima - netačne.

"Ko god i dalje tvrdi da je sa nama bio u koaliciji - neka pokaže koalicioni sporazum sa "Mi - glas iz naroda". Znamo da takav sporazum ne postoji - ne samo zato što nismo hteli da pravimo predizborne koalicije već i zato što, kao grupa građana, nismo imali zakonsko pravo da ih formiramo.

Dalje insistiranje na takvoj lažnoj tvrdnji bilo kog pojedinca ili grupe pojedinaca koji su osvojili mandate pod našim imenom je najverovatnije u funkciji traženja izgovora za izneveravanje i obmanu glasača koji su glasali za 'Mi - glas iz naroda' i za nuđenje na političkoj pijaci u kojoj ne nameravamo da učestvujemo", navodi se u saopštenju.

Jerković se danas oglasio na Instagramu gde je uputio video poruku iz Rusije.

"Molim vas da ne nasedate na provokacije jednog broja prozapadnih medija - Nema nazad - iza je Srbija - nije odustala od svog programa za Beograd, i to upravo na način na koji smo to kao lista koju sam ja vodio objasnili tokom predizborne kampanje. Nadam se takođe da ćemo se Nestorović i ja ipak sresti i popričati o svemu", poručio je Jerković.

Prema rečima člana Privremenog organa grada Beograda i funkcionera SPS Nikole Nikodijevića, konstitutivna sednica skupštine grada će biti održana u zakonskom roku, ali podseća da predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić treba da je zakaže.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu Šapića, Nikodijević je za Tanjug rekao da svakodnevno komunicira sa Šapićem i da rade u Privremenom organu i podseća da su socijalisti partneri sa SNS od 2012. godine i da je to jedna od najčvršćih koalicija koja postoji u Srbiji.

On je još jednom pozvao "Nestorovićevu koaliciju" na razgovore, ali i neke druge ako žele i dele vrednosti sa vladajućom koalicijom.

"Imamo gotovo mesec dana još do roka za konstituisanje skupštine tako da u politici sve treba raditi polako. Mi pozivamo Nestorovićevu koaliciju da razgovara sa nama i druge ako žele i dele vrednosti kao i mi pa polako pustimo vreme neka pokaže", rekao je Nikodijević odgovarajući na pitanje da li su izvesniji novi izbori ili formiranje vlasti.

Socijalisti su, kaže, sigurni da treba što pre formirati organe gradske vlasti i konstituisati skupštinu, izabrati gradonačelnika, gradsko veće jer se, dodaje, mnogo brže i efikasnije radi kada imate formirane organe.

"Mi imamo privremeni organ već četiri meseca. On je radio dobar posao, ali za grad Beograd je dobro da ima organe, jer nas čekaju veliki projekti posebno kada je u pitanju Ekspo. Nekoliko velikih projekata smo započeli i za to nam treba i skupština i veće i gradonačelnik. Zato smatramo da je bolje imati formirane organe što pre nego ići na nove izbore. A sad da li ćemo imati mogućnost da formiramo vlast ili ćemo ići na izbore to će vreme pokazati", poručio je Nikodijević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se videti kako će ići dalja situacija sa izborima u Beogradu, a da su stvari "čiste kao suza" kada je reč o republičkom parlamentu.

"Da li će biti vlasti u Beogradu ili ne, zavisi od toga kako će (Aleksandar) Šapić, Ana (Brnabić) i ne znam ko još da razgovara sa drugim partnerima ili mogu li drugi da formiraju većinu, jer i Nestorović je dobio glasove, i to ne mali broj glasova, mislim u Srbiji, 170 hiljada, ako se ne varam. Dakle, to je za respekt i te kako. Tako da, videćemo kako će teći to oko Beograda", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

(Telegraf.rs)

Video: Šapić: Sa Đilasom ću drugačije razgovarati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA