Vreme čitanja: oko 2 min.

Odalović: Događaji na KiM jasan signal da Kurtija ne interesuje dijalog

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To deluje smešno i tragikomično, i zato Kurti za sve to vreme radi sve ovo što radi. Nijednom mu se nije desilo da bude zaustavljen na način da to bude jasna poruka i jaka. Poruke su mlake i neubedljive"

  • 4
ŽUTAKUĆA PREMIJERA NATO AGRESIJA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da su poslednji događaji na teritoriji Kosova i Metohije jasan signal da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne interesuje dijalog.

Odalović je za Tanjug istakao da zabrinjava to što, kako kaže, oni koji su nosioci celog procesa, koji su najodgovorniji za dijalog i koji insistiraju na njemu ne mogu da ga disciplinuju.

"To deluje smešno i tragikomično, i zato Kurti za sve to vreme radi sve ovo što radi. Nijednom mu se nije desilo da bude zaustavljen na način da to bude jasna poruka i jaka. Poruke su mlake i neubedljive", rekao je on.

Odalović je dodao da protekli događaji, peticija za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu KiM od strane CIK-a, postavljanje table "Republika Kosovo" na zgradi Centra za socijalni rad u Leposaviću i planovi za uvođenje evra kao jedine valute na KiM, imaju za cilj da dovedu Srbiju u situaciju da otvori ambasadu na teritoriji KiM-a i da ima diplomatsko predstavljanje.

"To je ono što znači priznanje samoproglašenja države. I to je sad problem, kako da kroz dijalog dođemo do rešenja koja će biti obostrano prihvatljiva i Kurti naravno jaše na tom talasu", pojasnio je on.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica je dodao da je upravo ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio da je ambasada jedina srpska institucija koja će postojati na teritoriji Kosova i Metohije.

Kada je reč o smeni četiri gradonačelnika na severu KiM, Odalović naglašava da je situacija krajnje apsurdna, jer je njih izabralo 1.537 ljudi, dok je za pokretanje postupka za smenu neophodno da inicijativu potpiše više od 9.000 građana.

"Uz to, da bi ih smenili treba da glasa 22.500 ljudi. Pazite koliko je to smehotresno. Znači, ubedili smo Srbe da krenu u inicijativu za opoziv onih izbora koje su oni bojkotovali. Nije laka odluka bila Srba da uđu u ovo. I sad, kada pogledate trenutak u kojem se nalazimo, mi nismo ni na pola puta. Šta je sledeće? Već je iz njihovog CIK-a, kako ga oni zovu, stigla poruka će potpisi morati da se isproveravaju", rekao je on.

Odalović je dodao da CIK ima rok od 30 dana da saopšti da su potpisi validni, da je to sve u redu i da onda se krene u proceduru organizovanja glasanje opoziva.

"Tu je rok 30-45 dana. Sve i da ide tim putem, treba u Zubinom Potoku 9.200 ljudi da izađe da glasaju. Znači, u Leposaviću treba da izađe oko 6.000. Za ono da bi to dalo rezultat, treba 22.500", rekao je Odalović.

Kada je reč o naoružavanju tzv. Kosova Odalović ističe da bi trebalo da reaguju Ujedinjene nacije, budući da se time krši njihova rezolucija, ali da one nemaju kapaciteta za to.

"Ako pročitamo rezoluciju 1244, Kumanovski sporazum, sve je jasno napisano i ovo je direktno kršenje. I ko je krši? Ne krši je Kurti, nego onaj što mu prodaje oružje", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: Na nama je da sačuvamo mir i da ne dođe do krvoprolića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нано

    27. januar 2024 | 16:05

    Браво мајсторе,открио си топлу воду.

  • Milan

    27. januar 2024 | 15:39

    Treba uci na sever i zastiti preostali narod

  • E

    27. januar 2024 | 20:54

    I ovaj fikus se javio,a baš sam se zabrinuo gde li je do sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA