≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Imaćemo veliku količinu dronova-samoubica: Vučić na Topčideru prisustvovao prikazu naoružanja Vojske Srbije

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predsednik Vučić dočekan je uz počasni stroj i pozdrav Garde

  • 60

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros sastanku na kojem su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

Sastanku koji se održao u Domu garde u Topčideru prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sa načelnikom Generalštaba i oficirima Vučić je razgovarao o tenkovima, novim kombinezonima za tenkiste i novim automatima. "Ovo je najmoderniji Lazar, Lazar 3, to je taj koji sada svi stranci hoće da kupe i traže od nas", istakao je.

- Tenkovska smo velika sila u regionu. Ali zaostajemo u točkašima. Naručili smo 80 "Lazara trojki", 112 "Miloša"... Izdvojli smo sredstva za 701 oruđe iz složenih sistema naoružanja. sledi još 800. Ogromno i strahovito brzo naoružavanje sa naše strane koje nije lako ispratiti finanijski, a istovremeno moramo na sebe da se oslonimo - između ostalog je naveo predsednik.

Vučić je rekao da veruje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.

Aleksandar Vučić, Topčider, Vojska Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

- Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje - rekao je on.

Predsednik je dodao da nabavka novog oružja zahteva nove vojnike i novu obuku i dodao je da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

- Uvek vam više ode na povećanje plata zato što je to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije, koji imamo jednom godišnje, gde se bavimo situacijom i šta bi trebalo uraditi u narednih godinu dana. Mi moramo strahovito da ubrzamo dalje naoružavanje i da snažimo domaću industriju. Istovremeno moramo da imamo bolju obuku, iako imamo više vojnika - naveo je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li nabavka naoružanja zahteva više sredstava od povećanja plata Vojsci Srbije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik je video novu "crnu strelu", kao i odeljenje snajperskih pušaka. Na pitanje mogu li na kilometar i po stvarno da pogode, vojnici su spremno odgovorili "možemo, gospodine predsedniče, uvežbani smo".

Obišao je set sa minobacačima i elemente za upravljanje vatrom.

- Naši ljudi iz vojno obaveštajne agencije pažljivo prate sve što se zbiva u Ukrajini. To je ogromna uloga artiljerije, naročito raketne. Reč je o višecevnim bacačima raketa. Na to dodate još neke sisteme i shvatite da ko ima više municije i bolju artiljeriju, taj ima veliku prednost na terenu - napomenuo je predsednik.

Srbija je ozbiljna država koja ima ozbiljnu vojsku, istakao je Vučić.

- Spremamo se da sačuvamo svoju zemlju, jer u sadašnjim uslovima ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu, u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i koncept takozvane totalne odbrane, moramo da budemo spremni, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore - navodi.

Vučić se oglasio i o vraćanju obaveznog vojnog roka.

Vučević: Rezultati Vojske pozitivno ocenjeni

Nakon prikaza naoružanja, obratio se ministar odbrane Miloš Vučević. On je rekao da su na sastanku pozitivno ocenjeni rezultati Vojske Srbije.

"Iskoristili smo današnji skup da prikažemo deo naoružanja i vojne opreme, pre svega kroz statički deo sa kojim raspolaže Vojska Srbije, ali i šta su razvojni programi koji se sprovode kroz Vojnotehnički institut i ono što rade ostali delovi odbrambene, namenske industrije Srbije", naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, napredak Vojske Srbije u 2023. godini je očigledan.

"Zadovoljan sam sa onim što su pripadnici Vojske Srbije radili u 2023. godini i koristim priliku da čestitam načelniku generalštaba Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i pripadnicima Vojske Srbije na izvršenim zadacima i ostvarenim ciljevima u 2023. godini sa napomenom da su zadaci i ciljevi još viši u 2024. godini", poručio je Vučević.

Vučević je istakao da bez zajedničkih aktivnosti i saradnje državnih institucija, Vojska Srbije ne bi mogla da uradi one zadatke koji su pred nju postavljeni. U obilasku sa Vučevićem i Vučićem prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dočekan uz počasni stroj i pozdrav Garde

Predsednik Vučić dočekan je uz počasni stroj i pozdrav Garde.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic)

Po završetku sastanka, predsednik Vučić prisustvovaće statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je ranije da će 30. januar biti veoma važan događaj za Ministarstvo odbrane.

"Toga dana imaćemo prikaz naoružanja i vojne opreme i argumentovano ćemo predsedniku obrazložiti zašto smatramo da treba ukinuti suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, kao i to koliko predlažemo da on traje", rekao je Vučević.

Ministar je naglasio da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da postoje generacije koje znaju da brane svoju državu.

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je početkom januara ove godine inicijativu i predložio predsedniku ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno naoružanje i oprema Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    30. januar 2024 | 09:37

    Predsednik je uvek prisutan na bitnim desavanjima !

  • Kiki

    30. januar 2024 | 09:46

    Ulaganje u vojsku i njenu opremu je bitno jer naša vojska je naš mir i sub jedne države.

  • Sara

    30. januar 2024 | 09:41

    Nadam se da će rezultati analize pružiti jasnu sliku o sposobnostima Vojske Srbije i poslužiti kao osnova za dalje unapređenje vojnog sistema. Otvoren dijalog o mogućem poboljšanju vojnih kapaciteta važan je korak ka bezbednosti zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA