≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučević: Do maja dostavljamo predsedniku analizu sa argumentima za vojni rok

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je istakao da su svi u Ministarstvu i VS bili jednoglasni po pitanju ukidanja suspenzije obaveznog služenja vojnog roka i napomenuo da su i saglasni po pitanju prigovora savesti

  • 43
Aleksandar Vučić, Topčider, Vojska Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane ostaju pri stavu da se pokrene procedura za vraćanje vojnog roka i najavio da će do maja dostaviti zvaničnu analizu sa argumentima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odnosno njegovom vojnom kabinetu.

"Onda to čeka novu vladu i novu skupštinu, ako bude političke podrške da se o tome odlučuje. I za to ćemo zahtevati određeno vreme. To ne može da krene preko noći", izjavio je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska statičkog prikaza naoružanja i vojne opreme VS.

On je istakao da su svi u Ministarstvu i VS bili jednoglasni po pitanju ukidanja suspenzije obaveznog služenja vojnog roka i napomenuo da su i saglasni po pitanju prigovora savesti.

"Ili potpuno ukidanje, ili maksimalno restriktivno oko civilnog služenja vojnog roka. A oni koji ne budu želeli da nose oružje, što je ustavno pravo, oni mogu da služe u kasarni i da rade neke druge stvari, neke druge poslove", rekao je Vučević.

On je naveo da vlast želi da država bude sigurnija i da se ne spremaju ni za kakve sukobe i ratove.

"Srbiji je nasušno potreban mir. Mi živimo za mir i ako neko ne voli ratove, ako neko zna šta je rat, onda je to vojska. I niko se nigde ne zanosi bilo kakvim sukobima ili stradanjima, zaključio je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ace

    30. januar 2024 | 13:51

    Bez jake vojske, nema ni jake države. Srbija treba da nastavi sa osnaživanjem naše vojske i pribaviti joj najsavremenije naoružanje.

  • toma

    30. januar 2024 | 13:51

    Vojska Srbije je danas jedna ozbiljna formacija koja je spremna da se suoči sa mnogim poteškoćama kako bi se naš narod zaštitio.

  • mire

    30. januar 2024 | 13:49

    Posto se vojni rok uvodi u svrhu savladavanja rukovanja oruzijem smatram da je 4 meseca malo i da vojni rok treba da traje 6 meseci da bi ti ljudi naucili za ne daj Boze kako da sacuvaju glavu u ratnim uslovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA