Vreme čitanja: oko 2 min.

Tačijevi advokati traže povlačenje iz slučaja jer ih nije platio: Prištinu Hašim dosad koštao 3,5 miliona evra

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priština do sada platila više od 3,5 miliona evra za odbranu Tačija

  • 2
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Advokati Gregori Kiho i Džo Rider i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenje sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog "neispunjavanja obaveza bivšeg predsednika Kosova i lidera OVK" prema njima.

"Tači nije ispunio obavezu prema Gregoriju Kihu i Džou Rideru, članovima tima za podršku, a gospodin Tači je razumno upozoren da ćemo tražiti raskid ugovora ukoliko obaveza ne bude ispunjena", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Specijalizovanih veća.

Kako se dodaje, zvaničan zahtev Tačijeve odbrane, a prema uredbi, kada bude imenovana sledeća grupa odbrane, prethodni advokati moraju da nastave saradnju u roku od najviše 45 dana od trenutka kada se imenuju novi pravni zastupnici.

Hašim Tači u sudu u Hagu Foto: Tanjug/AP

Napominje se da Tači može i sam da se brani pred sudom, kao i da je moguće da mu Specijalizovana veća dodele pravnog zastupnika, ukoliko nema dovoljno finansijskih sredstava da plati advokata.

Ministarstvo pravde privremenih prištinskih institucija saopštilo je danas da je od 2020. godine iz budžeta plaćena pravna odbrana bivšeg lidera tzv. OVK Hašima Tačija više od tri i po miliona evra.

Nakon što su Tačijevi advokati odustali od slučaja, uz obrazloženje da nisu plaćeni, ministarstvo na čelu sa Aljbuljenom Hadžiju saopštilo je da su obaveze prema advokatu Luki Mišetiću ispunjene, u skladu sa Uputstvom i Sporazumom, prenosi Koha.

"Samo za 2023. godinu Ministarstvo pravde je izvršilo isplate braniocima Hašima Tačija u iznosu od 1.371.800,00 evra. Za 2020. godinu izvršena je isplata u iznosu od 83.107,41 evra, za 2021. godinu izvršena je isplata od 1.114.901,00 evra, za 2022. godinu je izvršena uplata od 996.600,00 eura. Ukupno 3.566.401,41 evra", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da za plaćanje ostalih advokata nisu nadležni.

"Trenutno Ministarstvo pravde ima ugovor sa braniocem Hašima Tačija, Lukom Mišetićem, kome, u skladu sa Sporazumom, sve isplate vrši na vreme. Dok za ostale potencijalne advokate, čak i privatne, koje angažuje Tači, Ministarstvo pravde nema sporazum i nije odgovorno za realizaciju isplata. Dakle, Ministarstvo pravde je, u skladu sa ovim Uputstvom i važećim zakonima, blagovremeno izvršilo sve uplate i obaveze za zaštitu Tačija", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici ministarstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hašim Tači saslušao optužnicu, pa ustao i izjavio: "Nisam kriv"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA