≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Dalekosežne posledice za Srbe na KiM zbog ukidanja dinara

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U memorandumu se naglašava ''ozbiljna zabrinutost'' zbog uticaja koje bi zabrana upotrebe dinara mogla da ima na održivost malih preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM

  • 2
Petar Petković Foto: Telegraf.rs

Kancelarija za KiM Vlade Srbije izdala je memorandum u kojem se naglašava da bi ukidanje korišćenja srpskog dinara na KiM moglo imati dalekosežne posledice na kritične sektore kao što su bolnice, obrazovne ustanove i vrtići koji su od vitalnog značaja za potrebe srpskog stanovništva na KiM, preneo je danas portal PavlovićTudej pozivajući se na diplomatske izvore.

U memorandumu, koji, kako navodi taj portal, kruži po diplomatskim krugovima EU i SAD i u koji su u PavlovićTudej imali uvid, navodi se da bi obustava plaćanja u srpskim dinarima odmah pogodila više od 100.000 Srba, kao i različite etničke grupe poput Roma, Goranaca, Crnogoraca, Hrvata, Turaka, Aškalija, Egipćana, Albanaca i Bošnjaka, ocenjujući da je reč o ''najopasnijem koraku eskalacije Prištine do sada''.

Navodi se da ''vitalne institucije'' poput škola, vrtića i bolnica ne bi bile u stanju da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove, što bi dovelo do humanitarne krize i pogoršanja ''već neizvesne situacije'' za Srbe na KiM.

U memorandumu se naglašava ''ozbiljna zabrinutost'' zbog uticaja koje bi zabrana upotrebe dinara mogla da ima na održivost malih preduzeća u vlasništvu Srba sa KiM, što bi moglo da dovede do zatvaranja tih preduzeća i gubljenja radnih mesta.

U političkom smislu, u memorandumu se izražava zabrinutost zbog potencijalnih posledica na dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU, prošle sporazume i energetske paktove, koji su, kako se navodi, ključni stubovi regionalne saradnje.

Podseća se i na slučaj od pravoslavnog Božića iz 2023, kada su 11-godišnji srpski dečak Stefan Stojanović i njegov 21-godišnji rođak primljeni u bolnicu u Gračanici, nakon što je na njih pucao pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Недо

    30. januar 2024 | 22:14

    Наша влада то све немо посматра,ништа не предузима,прећутно одобрава!Под хитно све договоре са Албанцима треба ставити ван снаге док се као прво не формира заједница Србских општина!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA