Vreme čitanja: oko 3 min.

Politički analitičari podeljeni oko toga da li će biti ponavljanja izbora u Beogradu

T. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Politički analitičari podeljeni oko toga da li će biti ponavljanja izbora u BG

  • 0
Izbori 2023 glasanje glasačka kutija Foto: Tanjug/Marko Đoković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković i direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenili su večeras da je veća šansa da bude formirana većina u Beogradu nego da dođe do ponavljanja beogradskih izbora, dok sociolog Vladimir Vuletić smatra da je verovatnije da će beogradski izbori biti ponovljeni.

Na pitanje da li je verovatnije da se formira vlast u Beogradu ili da se ponove izbori, Stanković je naveo za RTS da je veća verovatnoća da bude konstituisana Skupština u Beogradu, bez obzira na prigovore opozicije nego da se ponove izbori, ali da je "lopta" ipak u dvorištu liste Branimira Nestorovića.

"Što se tiče aktera, mislim da imaju različite šanse ukoliko se ponovi glasanje na izborima. Srpska napredna stranka ima pozitivan momentum zbog činjenice da je psihološki pobedila tu barijeru i osvojila Beograd", rekao je Stanković.

Dejan Vuk Stanković Foto: Nikola Tomić

On je ocenio da je lista ''Srbija protiv nasilja'' pomalo avanturistički ušla u priču o protestima jer su protesti, kako je ocenio, doživeli jednu vrstu političkog poraza, odnosno nisu mobilisali javnost.

"Ako se ponovi beogradsko glasanje, očekujte da će naprednjaci imati vetar u leđa, zato što ovi nisu uspeli da im obore rezultate u Beogradu i da im obore legitimitet procesa. Nestorović se izlaže riziku da ne dobije i ovo što je dobio, jer on je bio van radara glavnih takmaca na izborima i da izađe iz mogućnosti da utiče na odlučivanje. To je moja procena. Dakle, postoji verovatnoća da se formira gradska vlast", ocenio je on.

Direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar rekao je danas da je više razloga koji idu u prilog tezi da može doći do formiranja većine u gradu.

"Podsetiću na jednu važnu stvar iz procedura koja može da utiče na tu odluku, a to znači da je za razliku od Narodne skupštine, za konstituisanje Skupštine grada, neophodno da se izabere predsednik Skupštine grada", rekao je Klačar.

Objasnio je da to znači da se za izbor predsednika Skupštine grada mora imati određena većina, ako se uopšte želi da se Skupština grada konstituiše 19. februara, kako je to najavila Srpska napredna stranka

"To sugeriše da postoje bar neke indicije da ta većina postoji", istakao je on i dodao je da pritisci iznutra, preko protesta, nisu veliki i da je to po njegovom mišljenju dodatni razlog zbog kog veruje da se Srpska napredna stranka može odlučiti da formira većinu u gradu.

Bojan Klacar Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da nisu veliki ni pritisci spolja, da oni jesu veliki u instituciji Evropskog parlamenta i kod pojedinih evroparlamentaraca, što ne treba ni na koji način potceniti, ali da je činjenica da nema pritisaka sa onih adresa koji su suštinski najuticajniji, a to znači šefovi država, predsednici vlada i izvršna tela u najuticajnim, pre svega zapadnim partnerima.

"Ključno pitanje zapravo ovde jeste da li se može doći do većine, ja bih rekao da SNS ne odgovara tesna većina od 56 odbornika, imajući u vidu važnost Beograda, imajući u vidu važnost Beograda u kontekstu projekta EXPO 27, što je ključni najvažniji projekat, tako je najavljeno od strane SNS", rekao je Klačar.

U vezi sa novim izborima, kako je dodao, to ne znači nužno da bi Srpska napredna stranka napravila loš rezultat, naprotiv, ponovljeni izbori nose dosta rizika i za vlast i za opoziciju.

Dodao je da to znači da i dalje možemo doći u situaciju da i nakon ponovljenih izbora nijedna od dve strane nema većinu.

Sociolog Vladimir Vuletić smatra da je ipak veća mogućnost da se ponove beogradski izbori, ali da, kako je rekao, to nije dobro za Srbiju i Beograd.

SRBIJA SOCIOLOG IZJAVA KORONA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo je da je Srpskoj naprednoj stranci potreban određeni broj odbornika koji će podržati ono što oni budu predložili.

Objasnio je da situacija sa ovim pritiskom i sa ovim protestima i svim ovim stvara malo težu mogućnost da neko iz te grupacije koja se formirala pred izbore podrži SNS.

"Tako da mi se iz tog razloga čini da smo možda bliži ponavljanju izbora, sada je samo pitanje kako će se to interpretirati", dodao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA