Vreme čitanja: oko 4 min.

Ambasador Kine u Srbiji: Pitanje KiM rešavati bez dvostrukih standarda

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ambasador Kine u Srbiji: Pitanje KiM rešavati bez dvostrukih standarada

  • 1
srbija, kina Foto: Shutterstock

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming izjavio je da je stav kineske strane o pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan i da Kina čvrsto podržava napore Srbije da zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

"Razumemo legitimnu zabrinutost srpske strane o pitanju Kosova u Metohije i cenimo pozitivne napore koje je srpska strana uložila u traženju političkog rešenja za ovo pitanje. Pitanje Kosova i Metohije je tačka rizika za Balkan i Evropu, a političko rešenje ovog pitanja i održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji su u interesu svih strana i zahtevaju stalne napore svih strana", rekao je kineski ambasador u intervjuu za današnju Politiku.

Istakao je da kineska strana smatra da bi u okviru Retolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedninjenih nacija dve strane trebalo da dođu do obostrano prihvatljivog rešenja ovog pitanja kroz dijalog i konsultacije, da u tom procesu treba u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ne bi trebalo da bude dvostrukih standarda.

On je dodao da kineska strana ohrabruje Evropsku uniju da nastavi da čini pozitivne napore u promovisanje dijaloga između Beograda i Prištine i nada se da će EU igrati konstruktivnu ulogu posrednika, ostati neutralna i nepristrasna i izbegavati preterane pritiske.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština važan je element Briselskog sporazuma iz 2013. godine i nadamo se da će postojeći sporazumi biti sprovedeni u delo, što će pomoći dvema stranama da izgrade međusobno poverenje i pokrenu dijalog", rekao je Li.

Kada je reč o zalaganju Srbije za politiku jedne Kine, Li je istakao da već dugo Srbija i Kina dosledno razumeju i podržavaju jedna drugu u važnim pitanjima od nacionalnog interesa.

"Dve zemlje imaju istu slavnu tradiciju da su uporno protiv strane agresije, imaju čvrstu volju i odlučnost da brane nacionalni suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Moramo nastaviti da čvrsto stojimo na pravoj strani istorije, čuvamo međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama, u svojoj srži, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovne norme međunarodnih odnosa zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN", rekao je Li.

Odgovarajući na pitanje o proteklim izborima u Srbiji, Li je naveo da se Kina, kao čelični prijatelj, iskreno nada očuvanju razvoja privrede i stabilnosti društva u Srbiji i da podržava pravo srpskog naroda da samostalno bira put razvoja, suprostavljajući se spoljnim intervencijama i stvaranju pritisaka.

estitamo na nedavnom uspešnom održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji. Verujemo da će Srbija moći da kontinuirano ostvaruje novi napredak u svojoj nacionalnoj izgradnji pod rukovodstvom predsednika Vučića. Kina pridaje veliki značaj razvoju bilateralnih odnosa sa Srbijom i spremna je da radi sa Srbijom na učvršćivanju međusobnog političkog poverenja, napreduje rame uz rame na putu ka modernizaciji, te ispiše novo i prekrasno poglavlje odnosa dve zemlje, kako bismo mogli i da dovedemo naše bilateralne odnose do 'skoka u budućnost'", poručio je Li.

On je podsetio da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i neke od zemalja centralne i istočne Evrope.

"Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja implementaciju konsenzusa dvojice šefova zemalja, važno oličenje zajedničkih napora dve strane na promovisanju liberalizacije i olakšavanja trgovine, kao i važan rezultat trećeg Foruma za međunarodnu saradnju 'Pojas i put'", rekao je Li i dodao da je Srbija postala treći najveći trgovinski partner Kine u regionu jugoistočne Evrope.

Li je podsetio i da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potpisala dokument o saradnji u okviru kineske inicijative "Pojas i put".

"Sada je inicijativa ušla u drugu deceniju, a saradnja Kine i Srbije je ušla u novu fazu visokokvalitetnog razvoja, sa sve više kineskih preduzeća koja investiraju i otvaraju fabrike u Srbiji, a bilateralna trgovinska razmena je u stalnom porastu. Verujemo da će pod vođstvom inicijative 'Pojas i put' kinesko-srpska saradnja u narednoj deceniji ostvariti sve plodnije rezultate i kontinuirano produbljivati sadržaj sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje", poručio je Li.

On je istakao da Kina i Srbija poslednjih godina imaju plodnu saradnju u izgradnji infrastrukture, proizvodnim kapacitetima i drugim oblastima i naveo da kineske investicije pomažu poboljšanju životnog standarda srpskog naroda i unapređenju ekonomskog razvoja Srbije.

Li je rekao i da kineska preduzeća neprekidno unapređuju standarde zaštite životne sredine i naveo da preduzeća kao što su HBIS i "Ziđin" renoviraju stare objekte kako bi značajno smanjile emisije zagađujućih materija, dok istovremeno povećavaju ulaganja u obnovljive izvore energije, što doprinosi smanjenju nivoa emisije ugljenika u Srbiji.

On je istakao da izložba Ekspo 2027. u Beogradu pruža nove mogućnosti da se kinesko-srpska saradnja dodatno produbi.

"Spremni smo da jačamo povezivanje razvojnih strategija sa srpskom stranom, nastavimo da unapređujemo saradnju u infrastrukturi, privredi i trgovini, kao i da razvijamo i produbljujemo saradnju u oblasti informacionih tehnologija, zelene energije, nauke i tehnoloških inovacija i drugim novonastalim oblastima koje zadovoljavaju potrebe kvalitentog razvoja obe strane, kako bismo napredovali rame uz rame u procesu realizacije modernizacije i razvoja zemlje", istakao je ambasador Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA