≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministar Dačić sa polaznicima Diplomatske akademije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dačić je na početku svog obraćanja istakao da veruje da se veliki broj novih polaznika prijavio upravo zbog kvalitetnog  i pažljivo pripremljenog programa

  • 3

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas novoj generaciji polaznika Osnovnog programa diplomatske obuke 2023/24 na Diplomatskoj akademiji, čime je zvanično započet ovogodišnji program stručnog usavršavanja za brojne polaznike iz Ministarstva spoljnih poslova i državnih i javnih institucija Republike Srbije i predstavnike drugih institucija i organizacija sa kojima Ministarstvo ima potpisane memorandume o saradnji.

Dačić je na početku svog obraćanja istakao da veruje da se veliki broj novih polaznika prijavio upravo zbog kvalitetnog  i pažljivo pripremljenog programa. 

"Veliko mi je zadovoljstvo da vam se obratim povodom početka nastave na Osnovnom programu diplomatske obuke, za koju je, i ove godine, bilo zaista veliko interesovanje. Verujem da se dobar glas daleko čuje, te da vas je, pre svega, kvalitetan i veoma pažljivo pripreman program Diplomatske akademije, sa većim usmerenjem ka praksi i savremenijim metodama izučavanja spoljnopolitičkih tema, podstakao da se prijavite u toliko velikom broju. I u ovoj generaciji, koja broji čak 50 polaznika, osim kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, osnovni program diplomatske obuke pohađaće zaposleni u organima državne uprave i javnog sektora Republike Srbije, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve. Raduje me što, i ove godine, imamo polaznike iz Republike Srpske, kao i iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu", kazao je Dačić.

Kako je dalje naveo, ministarstvo spoljnih poslova pridaje veliki značaj stručnom usavršavanju kadrova koji se u okviru državnih i javnih institucija Republike Srbije bave međunarodnom saradnjom, te da je to od posebne važnosti u vremenu dramatičnog usložnjavanja spoljnopolitičkih odnosa. 

"Znajte da je, u diplomatskim borbama, glavno oružje upravo vaše znanje i zato očekujemo da Diplomatskoj akademiji pristupite ozbiljno, odgovorno i savesno. Takođe, očekujemo da znanja i veštine, koja ćete steći na Diplomatskoj akademiji, shvatite kao svojevrsni uvod i putokaz u vašem daljem svakodnevnom usavršavanju i analizi često teško razumljivih odnosa u međunarodnoj politici", poručio im je prvi potpredsednik Vlade.

Pred novim polaznicima je postavljen veoma odgovaran zadatak, da sve svoje napore maksimalno ulože u sticanje novih i potrebnih znanja, a kako bi, na najbolji mogući način, zastupali nacionalne interese Republike Srbije.

"Stoga je potrebno da uvek imate na umu spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije, koje, siguran sam, dobro znate – na prvom mestu očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta jer je pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa; punopravno članstvo u Evropskoj uniji, uz očuvanje vojne neutralnosti; unapređenje dobrosusedske i regionalne saradnje; razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, kroz građenje novih, ali i jačanje starih i tradicionalnih prijateljstava", napominje.

Dačić ističe da je republika Srbija, kao zemlja koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan je i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti.

"Iako smo bili suočeni sa brojnim izazovima i veoma složenim geopolitičkim okolnostima, uspeli smo da sačuvamo svoju stabilnost i da nastavimo putem snažnog napretka, o čemu govore i odlični diplomatski i ekonomski rezultati, već godinama unazad. Naše aktivnosti usmerene su i ka promociji privrednih potencijala naše zemlje i daljem privlačenju stranih investicija. Verujem da će izbor Republike Srbije i Beograda za domaćina EXPO 2027 biti jedinstvena prilika za promociju privrednih, turističkih i kulturnih potencijala naše zemlje, na kome ćemo zajedno raditi", kazao je.

Prvi potpredsednik Vlade upozorio je nove polaznike da smo u današnje vreme svedoci "ubrzanja istorije", te da se povećava broj kriznih žarišta u svetu i jača napetost između suprotstavljenih interesa i strana, što čitav svet vodi u stanje egzistencijalne pretnje i neretko stvara sliku o mračnom pravcu u kojem se kreće čovečanstvo.

"Jasno je da je na globalnom planu u toku pokušaj istorijske rekompozicije međunarodnih odnosa, sa svim tektonskim potresima koje taj proces sa sobom nosi. A veština je, dragi polaznici, da se, i u takvim okolnostima i između oštro suprotstavljenih interesa - izborimo za sopstvenu poziciju i to je upravo ono što je diplomatija u svojoj suštini. U takvim okolnostima, Republika Srbija je zbog svog istorijskog iskustva i geopolitičkih specifičnosti pod posebnom lupom i neretko izložena različitim pritiscima. Ono što je važno da zapamtite to je da će Republika Srbija, kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija", objašnjava on.

Dačić napominje da raditi nesabično za državu nije nimalo lako, jer to podrazumeva spremnost da se stave u službu opšteg dobra, često na uštrb ličnih planova i interesa.

"Borba za spoljnopolitičke ciljeve vaše zemlje, kao i motivisanost za doprinošenje njenom napretku u bilo kom smislu, podrazumeva temeljno osećanje patriotizma, ali i dobro poznavanje istorijskih i diplomatskih okolnosti, na nacionalnom i međunarodnom planu".

Ministar je iskoristio priliku i da posavetuje nove polaznike da iskoriste period koji će provesti na Diplomatskoj akademiji kako bi stekli što više znanja.

"Opšte je poznato da u našoj zemlji ne postoji ovako specifičan i usmeren program stručnog usavršavanja u domenu međunarodnih odnosa i sa takvim brojem kvalitetnih predavača, koje čine ministri, univerzitetski profesori, različiti eksperti i domaće i strane diplomate. Period koji ćete provesti na Diplomatskoj akademiji iskoristite da steknete što šira znanja, kako bi, uz svu težinu međunarodnih, profesionalnih i često ličnih okolnosti, bili sposobni da što bolje odgovorite na radne zahteve i zaštitite interese naše Srbije na međunarodnom planu, kada god to bude potrebno", rekao je Dačić.

Na kraju obraćanja, poželeo im je da uspešno završe usavršavanje na Diplomatskoj akademiji i da na jesen dobiju svoje zaslužene diplome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I am Dejan

    5. februar 2024 | 13:53

    Biće to ELITNE DIPLOMATE... Imaćemo elitu po ambasadama i konzulatima, ne samo u Šimanovcima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA