Vreme čitanja: oko 4 min.

Dačić: Proširenje je u interesu i Srbije, i Evropske unije

T. I.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dačić kaže da je prioritetni cilj spoljne politike Srbije članstvo u EU, naglasivši da je država potpuno posvećen ispunjenju tog cilja

  • 4
Ivica Dačić, diplomatska akdemija Ivica Dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je politika proširenja u interesu Srbije, Zapadnog Balkana, ali i EU i svih njenih članica.

Dačić je na Ministarskom sastanku o Zapadnom Balkanu istakao da Srbija sebe vidi kao buduću članicu EU.

Ministar je zahvalio Italiji i ministru spoljnih poslova Antoniju Tajaniju na organizaciji ovog sastanka i istakao da je podrška Grupe prijatelja regionu od velikog značaja.

''Iako stalno slušamo kako je politika proširenja prioritet Evropske unije, broj onih koji su, poput vas, zaista iskreni i posvećeni u nameri da podrže Zapadni Balkan na ovom putu, nije veliki. Prošla je 31 godina nakon usvajanja tzv. kopenhaških kriterijuma, 21 nakon predstavljanja Solunske agende i više od 10 godina nakon poslednjeg proširenja Evropske unije. Nažalost, bilo je potrebno da se desi konflikt u Ukrajini kako bi proširenje Evropske unije dobilo novi impuls”, istakao je Dačić.

Smatra da je politika proširenja u interesu i regiona i Evropske Unije, podsetivši da je usvojen i Plan rasta za Zapadni Balkan od strane Evropske komisije, uz najavljenu finansijsku pomoć u iznosu od šest milijardi evra za njegovo sprovođenje.

Spremni smo da ozbiljno i odgovorno radimo na njegovoj realizaciji, verujući da će ova inicijativa dodatno ojačati i približiti naše ekonomije i društva, ali i, nadamo se, ubrzati proces evropskih integracija našeg regiona”, napominje Dačić.

Sa druge strane, ističe šef srpske diplomatije, ono što tražimo jeste fer i jednak tretman za sve partnere sa Zapadnog Balkana u ovoj inicijativi i protiv smo bilo kakve politizacije ili političkog uslovljavanja učešća.

“Ništa nije savršeno pa ni Evropska unija. Međutim, sa svim svojim vrlinama i manama, krizama i uspesima, složićemo se da Evropska unija ipak predstavlja najuspešniju politiku mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja na svetu. Stoga će i pomirenje partnera na Balkanu, kao i brzina ekonomskog razvoja našeg regiona, zavisiti, između ostalog, i od spremnosti Evropske unije da primi buduće članice”, smatra prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Dačić kaže da je prioritetni cilj spoljne politike Srbije članstvo u EU, naglasivši da je država potpuno posvećen ispunjenju tog cilja.

“Znamo da su reforme ključ uspeha evropskih integracija i ne tražimo da naše „domaće zadatke“ radi neko umesto nas. Niti su unutrašnje reforme same po sebi cilj niti ih mi sprovodimo zbog nekog drugog, već da bismo svoju zemlju učinili boljim mestom za život. Ono što očekujemo to je da Evropska unija sa više poverenja i manje predrasuda - odlučnije sprovede politiku proširenja prema Zapadnom Balkanu i Republici Srbiji”, naglašava Dačić.

Ministar napominje da ne postoji nijedan objektivan razlog zbog kojeg proces eveointegracija Srbije toliko dugo traje, kao i da Srbiji, baš kao i Evropskoj uniji, treba stabilnost i predvidljivost.

“Podsećam da je Evropska komisija, u slučaju Republike Srbije, već treću godinu zaredom predložila otvarenje Klastera 3 - Konkurencija i inkluzivni rast – ali se to, nažalost, još uvek ne dešava. Ovo izdvajam jer je upravo reč o pitanju koje je od značaja za ekonomsku integraciju i koje ne treba politizovati”, ističe Dačić.

On je ocenio da Srbija stagnira u evropskim integracijama zbog pitanja usklađenosti svoje spoljne politike sa Evropskom unijom i to, kako kaže, u najvećem delu zbog pitanja odnosa prema ratu u Ukrajini.

Dačić je ponovio da Srbija u tom sukobu nije neutralna.

“Podržavamo napore Evropske unije, kao i svih drugih međunarodnih faktora za iznalaženje mirnog rešenja konflikta u Ukrajini'', ističe Dačić.

On istakao da je obaveza Srbije da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku postepeno usklađuje sa politikama Evropske unije i, kako je naglasio, aktuelni procenat usaglašavanja je 65 procenata.

Dačić je istakao da je Beograd taj koji je konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, ali, dodaje da to nije dovoljno za uspeh ovog procesa.

Neophodno je, kaže, da i druga strana postupa na isti način.

“Kako bilo ko u Evropskoj uniji može da očekuje uspeh dijaloga u kojem Priština uporno odbija da ispuni svoje davno preuzete obaveze? Kako je uopšte moguće da se Prištini toleriše potpuno ignorisanje Sporazuma čiji je sama Evropska unija garant? Na ova pitanja nemamo odgovor već duže od deceniju”, kaže Dačić.

Pored toga, dodaje Dačić, Priština kontinuirano svojim jednostranim potezima, destabilizuje situaciju i ugrožava osnovna prava, bezbednost i opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

“O tome svedoči i poslednji potez o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji što, ne samo da nas zabrinjava, već dovodi u pitanje opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, ali i sam proces dijaloga. Zato je potpuno neshvatljivo što je jedina reakcija međunarodne zajednice - apel da se odluke ovog tipa samo odlože, ne ulazeći u to da li su one u skladu sa svim do sada postignutim dogovorima i kakve će posledice imati na živote ljudi'', kaže šef srpske diplomatije.

Srbi se podvrgavaju nepodnošljivim uslovima života, kaže Dačić. Stoga, dodaje, nije jasno kako je moguće da se apeluje samo na odlaganje odluke čiji je cilj progon jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta.

Ministar je istakao i da će država učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Daćić napominje da je posvećenost i spremnost da pitanje Kosova i Metohije rešavamo mirnim putem - odraz naše snage, a ne slabosti.

Srbija je opredeljena za mir, naglašava Dačić.

Srpski ministar je istakao i da samo ujedinjena Evropa može ostvariti cilj, a to je stabilnija i prosperitnija budućnost svih građana Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić stigao u Kampalu na 19. Samit Pokreta nesvrstanih u Ugandi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. februar 2024 | 08:47

    2 DECENIJE ISTA PRICA A BRISEL NAS NECE !!!! MENJAJTE PLOCU BRE !!!

  • Boža zemunac

    6. februar 2024 | 06:30

    Ko je ovde lud. Britanija napustila EU, a ovaj bi da Srbija uđe u EU.

  • Nislija

    6. februar 2024 | 02:31

    Gosin ministre,pa i Njegos bi vam pozavideo! 😃Zivela Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA