Vreme čitanja: oko 2 min.

"Makar bili i poslednji Srbi, nikada nećemo napustiti KiM": Zlatan Arsić nakon oslobađajuće presude za zločin

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Može zemlja da se prevrne, ali nikada više neću obući uniformu kosovske policije, niti ući u neku kosovsku instituciju", poručio je Arsić

  • 0
Zlatan Arsić sa porodicom i predsednicom PO Kosovske Kamenice Foto: N. Zejak

Pravda je pobedila. Nevinost je odnela pobedu nad optužbama da je Srbin Zlatan Arsić počinio ratni zločin nad civilima albanske nacionalnosti u rodnom selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice. U tom selu Arsići su vekovima živeli, i živeće makar i bili poslednja jedina srpska porodica na Kosovu i Meohiji, kaže Zlatan za Telegraf rs.

"Može zemlja da se prevrne, ali nikada više neću obući uniformu kosovske policije, niti ući u neku kosovsku instituciju", Zlatanove su reči izgovorene predsednici Privremenog organa opštine Kosovska Kamenica Tanji Aksić.

Bio je jedan od prvih Srba koji je verujući u suživot i prvenstveno opstanak Srba u Kosovskom pomoravlju, obukao uniformu kosovskog policajca. Skoro 20 godina bio je mnogim kolegama "učitelj", sve do trenutka kada je Albancu, koji eksploatiše šljunak iz Krive Reke rekao: "Ne dam da prekopavaš moje njive i livade niti hoću da prodam".

Nakon toga došlo je do optužbe da je počinio ratni zločin nad civilima Albancima, u rejonu sela Ajnovce. Njegova nevinost je dokazana, došlo je do oslobađajuće presuda koja mu je, kako kaže, otvorila oči i još jače usadila odlučnost da nikada neće ni on, ni njegova porodica napustiti Ajnovce.

Veli da su njegove bivše kolege, kosovski policajaci dok je bio u pritvoru bili korektni i da nije trpeo bilo kakve torture ili iživljavanja jer "znali su da je optužba na njegovo ime izmišljena".

On i njegova porodica u suzama radosnicama dočekuju goste i, kako kaže  njegova supruga Zorica, spremaju se da čim svane proleće svima daju do znanja da imanje Arsića cveta, da domaćinstvo oživljava i da će "u ime Boga u junu njihova najstarija ćerkica upisati fakultet".

"Istrpeli smo najteže dane u našem životu. Srećom, sve je iza nas, a pred nama je da sada još odlučnije nastavimo da gradimo budućnost i sebi i deci u Ajnovcu", izgovori Zorica, dodajući da je ponosna supruga i majka tri devojčice, koje služe za primer vršnjacima.

Predsednica PO Kosovske Kamenice obećala je da će učiniti sve da Zlatan dobije zaposlenje u nekoj srpskoj instituciji jer je, kako reče, dovoljno sebe i svoju porodicu žrtvovao.

"Moramo stati iza porodica poput Arsića, jer u suprotnom teško da možemo učiniti bilo šta da se zadrže srpske porodice sa decom na prostoru Kosovske Kamenice u kojoj prema zvaničnim podacima živi oko 7.500 Srba", poruči ona.

(Telegraf.rs / N. Zejak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA